Vrije Universiteit Amsterdam

Overzicht | veb@dienst.vu.nl

---

Ontmoetingen met Herman Bavinck (1854 - 1921)

Het Historisch Documentatiecentrum voor het Nederlands Protestantisme van de Vrije Universiteit organiseert, samen met de Theologische Universiteit Kampen, een driedaags congres over de theoloog Herman Bavinck (1854 1921). Het congres wordt op donderdag 28 oktober gehouden aan de Vrije Universiteit Amsterdam, en op vrijdag 29 en zaterdag 30 oktober 2004 aan de Theologische Universiteit te Kampen.

Herman Bavinck geldt als een van de boeiendste Nederlandse theologen van de afgelopen twee eeuwen en als een belangrijke vormgever van de traditie van het neocalvinisme. Als hoogleraar Dogmatiek, sinds 1882 aan de Theologische School te Kampen en vanaf 1902 aan de Vrije Universiteit te Amsterdam, leverde hij met zijn Gereformeerde dogmatiek (1895-1901) een beslissende bijdrage aan de vernieuwing van de gereformeerde theologie en de verhoging van haar academisch gehalte en respect. Deze vernieuwing leidde tot een duidelijke afwijzing van de moderne wereldbeschouwing. Bavinck stelde daar een nieuwe christelijke visie tegenover, die niet de afwijzing, maar de verheffing beoogde van de moderniserende cultuur die hem dierbaar was. Hij begaf zich daartoe ook buiten zijn theologisch vakterrein. Hij trad voor de Antirevolutionaire Partij op als voorzitter en Eerste Kamerlid, gaf leiding aan het Gereformeerd Schoolverband en de Onderwijsraad. Zo leverde hij, mede door zijn vele publicaties op deze en andere terreinen, in de decennia rond 1900 een belangrijke bijdrage aan de vormgeving van het Nederland van de twintigste eeuw. Omdat hij zo fijnzinnig een relatie wist te formuleren tussen theologie en cultuur, christendom en samenleving en daar ook overtuigend vorm aan wist te geven, blijft de figuur en het werk van de honderdvijftig jaar geleden geboren Herman Bavinck boeien.

Het doel van dit congres is om Bavinck in het licht van de actuele religieuze en maatschappelijke context te bevragen inzake thema"s als de relatie tussen godsdienst en moderniteit en de plaats van godsdienst in de publieke ruimte. Door binnen- en buitenlandse onderzoekers zal daar toe nieuw theologisch en historisch onderzoek inzake Bavincks leven en werk worden gepresenteerd.

PROGRAMMA

donderdag 28 oktober, Vrije Universiteit Amsterdam:


9.30 Ontvangst

10.00 Opening door de rector magnificus van de VU
10.15 Dr. J. Veenhof, (oud hoogleraar VU; Universiteit Bern): Bavinck en Guardini: theologie en cultuur

10.45 Prof. dr. A.Th. van Deursen, (oud hoogleraar VU): Bavinck en de VU

11.15 Pauze

11.45 Drs. F.H. Morssink, (TU Apeldoorn): Bavinck en de natuurwetenschappen

12.15 Drs. A.C. Rosendaal, (VU): Bavinck en de Nieuwe School
12.45 Lunch

13.45 Prof. dr. G. Harinck, (HDC, VU): Bavinck en Amerika
14.15 Prof. dr. J.N. Bremmer, (RUG): Bavinck als godsdiensthistoricus

14.45 Prof. dr. A. Wessels, (VU): Bavinck en de Islam
15.15 Mevr. drs. H.J. van der Streek, (historicus en uitgever bij Sdu Uitgevers te Den Haag): Bavinck en de vrouw
16.15 Drs. P.B. Smit, (Universiteit Bern): Bavinck oecumenicus: de receptie van Bavinck door de oud-katholieke theoloog Rinkel
16.45 Receptie