Ingezonden persbericht


(25 oktober 2004 - Bericht van Het Haags Vredes Platform)

P E R S B E R I C H T

Demonstratie tegen NIID-wapenbeurs, 28 okt. Congrescentrum, Den Haag

Den Haag, 25 oktober 2004 - Het Haags Vredes Platform en de Franciskaanse Vredeswacht organiseren op donderdag 28 oktober een demonstratie bij het Nederlands Congrescentrum, Churchillplein 10, Den Haag. Daar wordt die dag door de Stichting Nederlandse Industriele Inschakeling Defensieopdrachten (NIID) zijn 16de Militaire Beurs en Symposium gehouden. De demonstratieve activiteiten tegen de beurs beginnen om 08: 30uureneindigenomstreeks1630uur.

Onzichtbare vijand

Het thema van deze jaarlijkse bijeenkomst van de lobby-organisatie van de Nederlandse defensie-industrie is ditmaal 'Onzichtbare vijand'. De gevaren van het moderne terrorisme en de risico's bij vredes-operaties staan centraal. Onderdeel van de bijeenkomst is een promotievloer, waar de defensiebedrijven hun nieuwste snufjes op militair gebied presenteren. De defensie-industrie vaart wel bij de oorlog tegen het terrorisme en maakt extra winsten. Overigens betreft het in Nederland voornamelijk bedrijven met zowel een defensie-, als een civiele (consumptie) productie: o.a. Siemens, Philips, Hewlett Packard en TNO.

Den Haag Vredesstad

Het Haags Vredes Platform en andere vredesorganisaties protesteren al jaren tegen deze beurs die te kenschetsen valt als oorlogs-voorbereiding. Nederland staat op nr. 7 als exporteur van militaire producten ter wereld met een geschatte omzet van zo' n 650 miljoen dollar. Het is cynisch en ongeloofwaardig dat Den Haag zich aan de ene kant presenteert als stad van Internationaal Recht en Vrede en aan de andere kant jaarlijks deze defensiebeurs in de stad toelaat. Het is wrang en onacceptabel dat onder het mom van vredesoperaties de bestaande machtsverhoudingen in de wereld gehandhaafd blijven.

Voedingsbodem

Wij willen dat de voedingsbodem voor het terrorisme wordt aangepakt: armoede, onrecht, uitbuiting. Wij willen investeringen in sociale rechtvaardigheid en vrede, niet in het moderniseren van wapensystemen.Terwijl er miljoenen in Nederland bezuinigd worden op sociale zekerheid, zorg, milieu, gaan we miljarden uitgeven aan de nieuwe straaljager, de Joint Strike Fighter. Er worden miljarden euro's uitgegeven aan bewapening, terwijl miljoenen mensen dood gaan van de honger.

Er is een 'War on Drugs', een 'War on Terrorism', maar geen 'War on Hunger'! Waarom niet!

-------

Noten voor de pers

Meer informatie over de demonstratie bij het Haags Vredes Platform: 070-3251102/3504605, tijdens de demo 0651152499 of de Franciskaanse Vredeswacht, 071-5760977
Website: http://vredessite.nl

(einde persbericht)

-- Bericht verzonden door
Omslag Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling
voor Het Haags Vredes Platform