Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie

LBR-bericht

Rotterdam, 25 oktober 2004

Minister Verdonk opent antidiscriminatiewebsite Dutchkids

Leerlingen discussiëren over discriminatie, homoseksualiteit en hoofddoekjes

Op donderdagmiddag 28 oktober om 17.00 uur opent drs. M.C.F. Verdonk, minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie, de website Dutchkids (www.dutchkids.nl).

De website www.dutchkids.nl is de Nederlandse variant van de succesvolle Britse website Britkid. Het is een interactieve website waarop kinderen tussen de 10 en 14 jaar kennis kunnen maken met thema s als discriminatie, identiteit en vooroordelen. De website is ontwikkeld door het Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie in samenwerking met Chris Gaine, de bedenker van de Britse website.

Uitgangspunt van de website is het leven van zeven tieners in het fictieve stadje Nederdam: Yasemin, Bram, Jeroen, Driss, Kwame, Indra en Sarah. Zij vertellen iets over zichzelf, hun familie en hun dagelijks leven. Ook komen de problemen waar zij mee zitten aan de orde: gediscrimineerd worden, uitkomen voor je homoseksualiteit of het zat zijn om steeds te moeten uitleggen waarom je een hoofddoek draagt.

Op het schoolplein, in de bus of bij de bioscoop praten de Dutchkids-jongeren met elkaar over onderwerpen die passen bij het opgroeien in de Nederlandse multiculturele samenleving. Binnen de discussies is er ruimte voor verschillende gezichtspunten en soms confronterende meningen. Elk gesprek wordt afgesloten met een vraag aan de bezoeker.

Op de pagina s "Meer weten?" worden verschillende begrippen zoals vooroordelen, extreem-rechts, identiteit en cultuur verklaard. Historische gebeurtenissen die de context voor deze begrippen vormen worden omschreven, bijvoorbeeld kolonialisme, slavernij en de Tweede Wereldoorlog. Ook actuele onderwerpen zoals 11 september en de Palestijns-Israëlische kwestie komen aan de orde.

De opening van de website vindt plaats op het Ministerie van Justitie, Schedeldoekshaven 100 te Den Haag (ruimte L3-42).

Naast minister Verdonk en het LBR zullen ook aanwezig zijn:

Chris Gaine, de oorspronkelijke bedenker van Britkid

Anette de Ruiter en Marjan Möhle (auteurs Dutchkids)

Monique Scholtens, leerkracht Zuidwalschool en leerlingen uit groep 8 van deze school

Programma:

17.00 Ontvangst en welkomstwoord namens LBR

17.05 Woord van minister Verdonk

17.10 Lancering website

* Gesprek tussen minister Verdonk en leerlingen naar aanleiding van website

17.25 Dankwoord en afsluiting

17.30 Hapje en drankje

Voor nadere informatie:

Marjan Möhle

Beleidsadviseur Onderwijs bij het Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie (LBR),

tel. 010-2010201, e-mail info@lbr.nl.

Zie ook www.lbr.nl


---

LBR

Schaatsbaan 51

3013 AR Rotterdam

Tel: 010-2010201

Fax: 010-2010222

Internet: www.lbr.nl