Vrije Universiteit Amsterdam

Informatie voor de pers. Vrije Universiteit Amsterdam. 26/10/2004


---

Conferentie over geschiedenis en toekomst van de relatie Zuid-Afrika - VU

Heeft de VU nog iets te zoeken in Zuid-Afrika?

De Vrije Universiteit heeft sinds haar oprichting in 1880 altijd een speciale band gehad met Zuid-Afrika. Over de geschiedenis en de toekomst van deze bijzondere relatie organiseert de Faculteit der Letteren, samen met SAVUSA (South Africa-Vrije Universiteit-Strategic Alliances), op donderdag 28 en vrijdag 29 oktober een conferentie. Vooraanstaande wetenschappers en beleidsmakers uit Nederland en Zuid-Afrika kijken terug op de 125-jarige relatie tussen de VU en Zuid-Afrika en bediscussiëren het beleid voor de toekomst.

Zuid-Afrika laat zien hoe een samenleving na jarenlange politieke repressie zonder veel bloedvergieten kan worden omgevormd tot een democratie. Nederland heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de anti-apartheidsstrijd.

De sprekers op de conferentie, waaronder Harry Brinkman, oud-CvB-voorzitter van de VU, lichten de bijzondere relatie van de VU met Zuid-Afrika toe en evalueren deze. Heeft de VU nog wel iets te zoeken in en bij te dragen aan het "nieuwe" Zuid-Afrika? Wat vinden Zuid-Afrikaanse onderzoekers en beleidsmakers van de rol die de VU in Zuid-Afrika speelt en hoe zouden zij die ingevuld willen zien? Welke accenten zou de VU in haar toekomstige Zuid-Afrika-beleid kunnen plaatsen? NWO-voorzitter Peter Nijkamp vertelt hoe de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek over deze kwestie denkt.

De voertaal van de conferentie is Engels.