Universiteit Maastricht

25 oktober 2004
Rectoren Europese universiteiten bijeen in Maastricht 28-30 oktober Opleiden onderzoekers voorwaarde voor uitbreiding onderzoek in Europa

Ruim tweehonderd rectoren van universiteiten uit heel Europa komen deze week naar Maastricht om te praten over de toekomstige rol van universiteiten bij het opleiden van onderzoekers. De Universiteit Maastricht (UM) is gastheer van de conferentie 'Research training as a key to a Europe of knowledge' die is georganiseerd door de European University Association (EUA), de vereniging van Europese universiteiten.

De Europese Unie wil de concurrentiepositie verbeteren ten opzichte van de Verenigde Staten en Azië. Het wetenschappelijk onderzoek moet daaraan een bijdrage leveren en om dat mogelijk te maken hebben de lidstaten zich vastgelegd op een vergroting van de publieke uitgaven voor wetenschappelijk onderzoek. Uitbreiding van onderzoek kan niet zonder dat gelijktijdig meer en beter onderzoekers worden opgeleid. Desondanks ontbreekt het opleiden van onderzoekers in het medio vorig jaar door de Europese Commissie gepresenteerde actieplan voor meer investeringen in onderzoek.

Tijdens de conferentie zal aandacht worden besteed aan de kwalificaties van onderzoekers in een veranderende arbeidsmarkt, het trainen en begeleiden van promovendi, mobiliteit van onderzoekers, carrière van onderzoekers en onderzoek als een onlosmakelijk onderdeel van een leven lang leren.

De conferentie 'Research training as a key to a Europe of knowledge' vindt plaats van donderdag 28 oktober tot en met zaterdag 30 oktober, in het gebouw van de Universiteit Maastricht aan de Tongersestraat 53. Staatssecretaris Rutte van Onderwijs zal de conferentie donderdagmiddag openen (17.00 uur, auditorium S100), samen met rector Mols van de UM en bestuurslid Van Vught van de VSNU.

Vrijdagochtend 29 oktober zullen rector Mols namens de UM, president Froment van de EUA en bestuurslid Van Vught van de VSNU tijdens een persconferentie het thema van de conferentie toelichten (10.30 - 11.00 uur, locatie Tongersestraat 53, zaal 00.89).

Noot voor de pers:
Vertegenwoordigers van de media die de conferentie en/of de persconferentie willen bijwonen worden verzocht zich aan te melden bij mevr. Petra Pluymaekers, via 043-3883515. Voor vervoer van de Randstad naar Maastricht per shuttle kan op aanvraag worden gezorgd. Informatie over de conferentie verstrekken René de la Fonteijne (UM), via 043-3883515 en Elizabeth Tapper (EUA) via +32 2 234 38 80 en mobiel +32 473 748 785.
Het volledige programma van de conferentie staat op http://www.unimaas.nl/eua.