Nieuw-Vlaamse Alliantie


Monarchie rijmt niet op democratie! (27/10/04)

N-VA Hageland neemt akte van het bezoek van het koninklijk echtpaar aan Diest (donderdag 28 oktober), maar is hierover alles behalve opgetogen.

Als enig echte Vlaams-republikeinse partij probeert de N-VA al jaren het debat over de politieke macht van de koning op gang te trekken. Ondanks de meerderheidsbeloftes werd ons wetsvoorstel, waardoor alle 19de eeuwsegrondwetsartikelen die de koning politieke macht toekennen voor herziening vatbaar zouden worden verklaard, in april 2003 weggestemd. Deze artikelen hebben o.a. betrekking op de wetgevende, uitvoerende en rechterlijke bevoegdheden van de koning, zoals de bevoegdheid tot het benoemen en ontslaan van ministers, het bevel over de krijgsmacht (in tijden waarin België lid is van de NAVO en de EU!), het uitroepen van de staat van oorlog, de ondertekening van wetten en besluiten, het verlenen van adeldom, de senatoren van rechtswege, de eedformule en het verlenen van genade aan veroordeelden.

Kortom, de N-VA is vragende partij voor een drastische hervorming van de Belgische monarchie. Zolang de monarchie niet democratisch afgeschaft kan worden, eist de N-VA minstens dat de omschrijving van de politieke rol van de koning uit de grondwet geschrapt wordt en dat de monarchie dus enkel en alleen nog een ceremoniële functie vervult.

Een vaak verspreide misvatting is dat in een republikeinse staatsvorm per se een president verkozen zou moeten worden. Voor alle duidelijkheid: de N-VA is geen voorstander van de invoering van een presidentieel systeem zoals bijvoorbeeld in de Verenigde Staten. Voor de N-VA zou het staatshoofd vooral een protocollaire taak moeten vervullen. Daarvoor hoeft zij/hij niet eens de titel van president te dragen en evenmin moet het gaan om een verkozen functie. Verschillende buitenlandse modellen zijn toepasbaar, bijvoorbeeld een beurtrol waarbij de ministers afwisselend de rol van staatshoofd vervullen.

Voor de N-VA regio Hageland is het alvast duidelijk, monarchie rijmt niet op democratie! Wij zullen tijdens het hooggeplaatst bezoek onze mening dan ook op gepaste wijze aan de Diestse bevolking kenbaar maken.

Auteur:
Marcel Smekens, voorzitter N-VA Hageland
Erwin Verbeken, prov. coördinator Ronduit N-VA!

Meer informatie:
Contactpersoon: Erwin Verbeken
Telefoon: 0496 35 34 16
E-post: erwin.verbeken@n-va.be
Url: www.n-va.be