ALLARD PIERSON MUSEUM

Tentoonstelling Malta, Tempels en Tombes

Persbericht

malta
tempels & tombes, 5200-750 v. chr.
29 oktober 2004 t/m 27 februari 2005

Van 29 oktober 2004 t/m 27 februari 2005 presenteert het Allard Pierson Museum, het archeologisch museum van de Universiteit van Amsterdam, de tentoonstelling MALTA, TEMPELS & TOMBES. Sculptuur en aardewerk van duizenden jaren geleden uit heiligdommen en duistere graven geven een nooit eerder in Nederland vertoond overzicht van de unieke beschavingen van het eigenzinnige Malta in de prehistorie.

morgen, op 28 oktober 2004, wordt de tentoonstelling malta, tempels &

tombes om 15.00 uur geopend door de minister van cultuur en toerisme

van malta, dr. f. zamit dimech, in aanwezigheid van onder andere de

ambassadeur van malta in nederland, de heer a. strickland.

De tentoonstelling MALTA, TEMPELS & TOMBES is het resultaat van een intensieve samenwerking tussen Heritage Malta, het Maltees Nationaal Agentschap voor Musea en Cultureel Erfgoed, en het Allard Pierson Museum. Als nieuw lid van de Europese Unie per 1 mei jongstleden heeft Malta een rijk stuk cultuurhistorie aan het Europese culturele erfgoed toegevoegd. Archeologisch onderzoek op de Maltese eilanden laat een volstrekt eigen, zeer oude en intrigerende cultuur zien. De meer dan 300 tentoongestelde objecten geven een goed beeld van prehistorisch Malta en de unieke beschavingen die daar ruim 7000 jaar geleden tot bloei kwamen.

Deze beschavingen waren zo uniek dat de megalithische architectuur uit die tijd (vanaf ca. 4000 v. Chr.) door de UNESCO als werelderfgoed is bestempeld. De bouwwerken waaronder tempels en (gedeeltelijke onderaardse) grafcomplexen worden beschouwd als de eerste vrijstaande stenen monumenten in de wereld. De afmetingen en vormen laten een verbazingwekkend hoogstaand technisch niveau, gedurfde creativiteit en verregaande kennis van het (bouw)materiaal zien. Ook vele sier- en gebruiksvoorwerpen laten een gelijksoortige hoge ontwikkeling zien. Sculpturen, kleine mens- en dierfiguurtjes, rijk versierd aardewerk en vele andere kleine (kunst-)voorwerpen zoals sieraden tonen een samenleving waar ruimte was voor persoonlijke uitingen. De ambachtskennis was uitgestegen boven een puur praktisch niveau naar een niveau waar esthetische waarde en/of rituele betekenis van een voorwerp belangrijker werd. Genoeg bewijzen van een hoogontwikkelde, geheel eigen, Maltese beschaving. Teksten zijn er echter niet. De objecten in combinatie met de vindplaatsen vertellen het verhaal.

Na de archeologen die verschillende verklarende theorieën hebben ontwikkeld, is het aan de bezoeker van de tentoonstelling MALTA, TEMPELS & TOMBES om het verhaal achter de ruim 300 objecten te reconstrueren en de intrigerende vragen die bepaalde objecten oproepen, te beantwoorden. Een chronologische indeling, maquettes van oude en recent opgegraven tempels, geografische kaarten en een virtueel bezoek aan de prehistorische tempel- en grafcomplexen, helpen hierbij een handje. Bezoek MALTA, TEMPELS & TOMBES en ontdek dat Malta veel meer te bieden heeft dan zon en zee. Laat de objecten en vindplaatsen voor zichzelf spreken en ontdek de prehistorische bakermat van Europa.

DE OUDSTE STENEN MONUMENTEN IN DE WERELD
Bij velen roept de naam Malta het beeld op van een zonovergoten eiland in de Middellandse zee. Deze kleinste lidstaat van de Europese Unie met een oppervlakte van slechts 316 km2 (nog niet eens twee keer Texel!) herbergt de resten van de oudste beschaving ter wereld die vrijstaande stenen gebouwen neerzette.
Vanaf circa 4000 v. Chr. begonnen de toenmalige bewoners van Malta namelijk met de bouw van deze kolossale stenen heiligdommen waaronder tempels en gedeeltelijk onderaardse grafcomplexen. Dat is dus ruim 1000 jaar vóór de piramiden van Giza, 1500 jaar vóór Stonehenge en bijna 2000 jaar vóór het paleis van Knossos op Kreta. De afmetingen (rechtopstaande stenen van wel 8 meter hoog) en de unieke vormen (halfronde ruimten rond een centrale hof) zijn van een technologisch en creatief zeer hoog niveau. Het gegeven dat deze gebouwen zijn neergezet door een volk dat verder alleen aan landbouw deed en slechts gebruik kon maken van gereedschap van steen, maakt de prestatie alleen nog meer uniek. Op de Maltese eilanden zijn 30 van dergelijke tempels, verdeeld over 14 heiligdommen terug gevonden. Ook de in de heiligdommen teruggevonden (kunst)voorwerpen, fijn versierd aardewerk, kleine mens- en dierfiguurtjes en sieraden, wijzen op een zeer hoog ontwikkelde beschaving.

DE DIKKE DAMES
Onder de voorwerpen die in de tempels en tombes zijn teruggevonden en waarvan een representatieve selectie op de tentoonstelling te zien is, nemen de zogenaamde dikke dames een aparte plaats in. Waarschijnlijk waren het vruchtbaarheidsgodinnen, maar echt bewijs is hiervoor niet. Ook was er een grote variëteit aan andere mensfiguren die afwisselend goden, rituele (begrafenis-)idolen of portretten voorstelden. Daarnaast is het verbazingwekkend om te zien hoe de prehistorische mens met slechts, weliswaar vakkundig gemaakte, stenen werktuigen de meest mooie sieraden van been, schelp en diverse steensoorten kon maken. Het aardewerk uit die tijd laat een verfijning zien in vorm en versiering met vloeiende lijnen en ingewikkelde spiraalmotieven. Moeilijk voorstelbaar in een periode waarin het pottenbakkerswiel nog niet was uitgevonden.

DE BRONSTIJD
De zogenaamde tempelcultuur van de Jonge Steentijd (Neolithicum) kwam rond 2500 v. Chr. met het begin van de Bron stijdteneinde.Doorde toename van overzeese handel met verre gebieden, kwam de Maltese bevolking in contact met andere beschavingen, andere levenswijzen en deden nieuwe (basis)materialen zoals bijvoorbeeld brons hun intrede. De Maltese maatschappij veranderde en richtte zich op het individu. In plaats van de grote gemeenschappelijke bouwwerken, werden eenvoudige monumenten als dolmens gebouwd. Ook de vorm en de versiering van het aardewerk veranderde. Geometrische, hoekige motieven vervingen de vloeiende lijnen van de Steentijd. Ook de mensfiguren werden stilistisch weergegeven. In plaats van min of meer waarheidsgetrouwe afbeeldingen, waren het een soort schijfvormige poppetjes van onduidelijke sekse en lichaamstrekken. Een selectie van aardewerk, idolen en sieraden uit de bronstijd is op de tentoonstelling te zien.

De tentoonstelling MALTA, TEMPELS & TOMBES eindigt in de achtste eeuw v. Chr. met de komst van de Phoeniciërs op Malta. Zij brachten hun alfabet mee en maakten daarmee een einde aan de prehistorie. Van de prehistorische Maltese beschavingen zijn alleen nog de archeologische resten over en bij gebrek aan geschreven bronnen moet daaruit alles uit afgeleid worden. MALTA, TEMPELS & TOMBES daagt de bezoeker uit op zoek te gaan naar de cultuur die de oudste vrijstaande stenen bouwwerken van de wereld heeft opgericht. Geniet van de schoonheid van de objecten en doorgrond deze oeroude cultuur. Prehistorisch Malta, ongekend mooi en mysterieus!

Info: Voor meer informatie en/of (digitaal) fotomateriaal kunt u contact opnemen met mw. drs. C.M.A. (Katja) Vermeulen, tel.: 020 52 52 555 / 56, fax: 020 52 52 561, e-mail: allard.pierson.museum@uva.nl Internet: www.uba.uva.nl/apm
Adres: Oude Turfmarkt 127, 1012 GC Amsterdam
Open: dinsdag-vrijdag: 10-17 uur, zaterdag-zondag: 13-17 uur, maandag gesloten

27 okt 04 17:01