Gemeente Veenendaal


PERSBERICHT 75: ACHTERPADVERLICHTING FRANSE GAT (28-10-2004)

Gemeente en woningcorporaties trekken samen op
Achterpadverlichting moet Franse Gat veiliger maken

Het college van B en W heeft besloten op verzoek van Patrimonium woonstichting en de Veenendaalse Woningstichting bij te dragen aan het project achterpadverlichting in de wijk het Franse Gat. Belangrijkste doel is het maken van veilige achterpaden door het aanbrengen van verlichting. Daarnaast is het de bedoeling de achterpaden waar mogelijk in vakken op te delen, waardoor vluchtwegen beperkt worden. Dit gebeurt door het plaatsen van verticale spijlhekken.

Enquête
De woningcorporaties, politie en gemeente krijgen al enige tijd klachten van bewoners van de wijk het Franse Gat over onveiligheid. Uit een enquête van zowel Patrimonium als de Veenendaalse Woningstichting blijkt dat veel bewoners wensen hebben met betrekking tot achterpadverlichting. Maar liefst 83 procent van de bewoners die de enquête beantwoordden, is van mening dat het aanleggen van die verlichting de achterpaden aanzienlijk veiliger maakt.

Investering
Patrimonium en de Veenendaalse Woningstichting hebben de gemeente dan ook gevraagd samenwerking te verlenen aan het project. Hoewel de gemeente niet verantwoordelijk is voor de verlichting van de paden, die in eigendom zijn van de woningcorporaties, zegt zij medewerking toe. De gemeente zegt samenwerking aan dit eenmalige project toe omdat zij dit ziet als een investering in de leefbaarheid en veiligheid van deze speerpuntbuurt. Bovendien heeft het college de verwachting dat van dit project een stimulerende werking uit zal gaan richting andere wijken. De gemeente draagt 33.613 euro bij voor het aanleggen van de verlichting. Patrimonium en de Veenendaalse Woningstichting betalen gezamenlijk 23.541 euro.
De gemeente draagt de verlichting vervolgens om niet over aan de woningcorporaties die daarmee verantwoordelijk worden voor het onderhoud van de verlichting.

Lichtmasten
Het is de bedoeling 81 lichtmasten te plaatsen in de achterpaden van Patrimonium en 27 in de paden van de Veenendaalse Woningstichting. Het gaat om plaatsing in het gebied tussen de Rondweg-west en De Savornin Lohmanstraat en tussen de Dr. de Visserstraat en de Rembrandtlaan.

De gemeenteraad buigt zich naar verwachting op 9 december over dit besluit.