FNV

Eerste evaluatie Wet werk en bijstand

De reïntegratie van werklozen stagneert: de consulenten van de gemeentelijke sociale diensten staan veel te ver af van de werkpraktijk en de kwaliteit van veel reïntegratiebureaus is onder de maat. Veel bestuurders gebruiken steeds fermere taal om uitkeringsgerechtigden als het ware naar werk toe te dwingen, maar het zou beter zijn als ze meer deden aan het scheppen of behouden van geschikte werkplekken en aan het verbeteren van de reïntegratietrajecten.

Dat zijn enkele conclusies uit de eerste tussentijdse evaluatie van de Wet werk en bijstand die op donderdag 28 oktober wordt overhandigd aan de Vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid van de Tweede kamer. Het onderzoek is gehouden door Sjakuus, het landelijke knooppunt in de anti-armoedestrijd, samen met FNV, CNV en Landelijk overleg cliëntenraden Sociale Zekerheid (LocSZ).

Het evaluatierapport signaleert verder ontwikkelingen omtrent het minimabeleid en het handhavingsbeleid. In veel gemeenten staat het minimabeleid opnieuw zwaar onder bezuinigingsdruk en wordt er beknibbeld op allerlei voorzieningen die minima hard nodig hebben om het hoofd boven water te houden. Behalve deze financiële druk krijgen minima in toenemende mate te maken met negatieve beeldvorming: mensen die een uitkering hebben worden steeds onbeschaamder in de beklaagdenbank gezet. De wijze waarop de handhaving vorm gegeven wordt, draagt daaraan bij.
Tenslotte wordt gesignaleerd dat veel gemeenteraadsleden veel te volgzaam zijn wat betreft het lokaal sociaal beleid. De gemeenteraad zou de kaders van dit beleid moeten bepalen, maar ze volgen vaak kritiekloos wat het College en de ambtenaren voorstellen. De WWB is een duale wet, maar in de praktijk blijkt daar nog te weinig van.

Alle ontwikkelingen die het evaluatierapport signaleert, worden afgesloten met concrete verbetervoorstellen. Het rapport, getiteld Maat en Overmaat, wordt gestuurd aan alle gemeenteraden en aan alle cliëntenraden met het verzoek om in de eigen gemeente samen te werken aan de verbetering van het beleid en de uitvoering van de WWB.

Voor een digitale versie van het evaluatierapport Maat en Overmaat zie www.sjakuus.nl

Meer informatie:

Raf Janssen
Stichting Sjakuus
Plompetorengracht 19
3512 CB Utrecht

030 231 48 19

06 50202921

28 okt 04 09:57