AutoRai

28-10-2004

250.000e Audi TT loopt van de band

Onlangs liep bij Audi Hungaria Motor Kft. in Györ de 250.000e Audi TT van de band. Het jubileumexemplaar is een 250 pk sterke Coupé met 3,2-liter zescilindermotor, quattro-aandrijving en de sportieve Direct Shift Gearbox (DSG). De auto is bestemd voor de Amerikaanse markt.

250.000 Audis TT bewijzen het succes van dit model, plus de competentie en vakkundigheid van de Hongaarse medewerkers. Dat blijkt ook uit de sterke vraag naar het model, stelt Thomas Faustmann, voorzitter van de directie van Audi Hungaria Motor Kft., een volledige dochteronderneming van Audi AG. De Audi TT wordt wereldwijd naar meer dan 40 landen geëxporteerd.

De productie van de TT Coupé in Györ ging april 1998 van start. Tot nu toe zijn er 165.000 eenheden van de TT Coupé geproduceerd. De TT Roadster ging in het derde kwartaal van 1999 in productie. Van dit model zijn er inmiddels zon 85.000 exemplaren in Hongarije gebouwd. Naast de viercilindermotoren, met een vermogensspectrum van 150 tot 225 pk, wordt de Audi TT sinds 2003 ook met een 250 pk sterke V6-motor aangeboden.

Beide TT-modellen worden in een samenwerking tussen de Audi-fabrieken in Ingolstadt en Györ geproduceerd. De persstraat, carrosseriebouw en lakstraat voor de TT zijn gevestigd in Ingolstadt. De gelakte carrosserieën worden per trein naar Györ getransporteerd. Daar vindt de eindmontage plaats. Tot nu toe heeft Audi zon 35 miljoen euro geïnvesteerd in de montage van de TT in de Hongaarse productiefaciliteit. Op dit moment zijn daar circa 300 medewerkers betrokken bij de productie.

Audi Hungaria in Györ is tevens de centrale motorenleverancier voor het Audi-concern. De fabriek is al vele jaren de grootste exporteur van Hongarije en qua omzet één van de grootste ondernemingen in het land.