Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Persbericht

28 oktober 2004

Gemeente Rijswijk gaat VROM-taken beter uitvoeren

De gemeente Rijswijk gaat de wettelijke taken op het terrein van wonen, ruimte en milieu beter uitvoeren. Dat is een van de belangrijkste conclusies van een onderzoek van de VROM-Inspectie. De inspectie heeft medio dit jaar onderzoek gedaan naar de uitvoering van de wet- en regelgeving op het gebied van wonen, ruimte en milieu door Rijswijk in 2003.

Uitkomst onderzoek

De VROM-Inspectie heeft in het onderzoek gekeken naar de manier waarop Rijswijk haar taken op het gebied van wonen, ruimte en milieu uitvoert. Van de afgifte van bouw- en milieuvergunningen, de handhaving daarvan, tot het opstellen van bestemmingsplannen. Voor een groot aantal taken is de uitvoering door de gemeente onvoldoende. Zo zijn er achterstanden bij het uitvoeren van milieucontroles, het actualiseren van bestemmingsplannen en milieuvergunningen. Daarnaast is het bedrijvenbestand niet volledig en actueel. Ook de toetsing van de aanvragen voor bouwvergunningen en het toezicht op bouw- en sloopwerken kunnen beter. De VROM-Inspectie is wel positief over de formulering van milieubeleid en de uitvoering van bodemtaken. De kwaliteit van de ambtelijke uitvoering is daarnaast over het algemeen voldoende. De dossiervorming en het vastleggen van de werkzaamheden kunnen nog wel beter.

Maatregelen

De VROM-Inspectie heeft de uitkomsten van haar onderzoek besproken met de gemeente. De gemeente heeft een plan van aanpak met maatregelen opgesteld. De inspectie vindt dat de gemeente hiermee de juiste stappen zet voor het verbeteren van de situatie. De inspectie blijft de voortgang en uitvoering van het plan volgen.

Meer informatie:

Download het onderzoek (pdf, 194 KB) van de VROM-Inspectie naar de gemeente Rijswijk ( http://www.vrom.nl/get.asp?file=docs/Rapportage_Inspectieonderzoek_gemeente_Rijswijk.pdf ).

( bron: http://www.vrom.nl/pagina.html?id=18726 )

Dit is een publicatie van: Ministerie van VROM

Rijnstraat 8 - 2515 XP Den Haag

Ministerie van VROM

Staat voor ruimte, wonen, milieu en rijksgebouwen. Beleid maken, uitvoeren en handhaven.

Nederland is klein. Denk groot.