Gemeente Nieuwegein

Collegebesluiten van 26 oktober 2004

B&W-belicht bevat samenvattingen van de openbare besluiten uit de wekelijkse collegevergadering. Hoewel deze samenvattingen met zorg zijn samengesteld, kunt u er geen rechten aan ontlenen: de samenvattingen geven immers een beknopt beeld van de beleidsstukken waarover het college heeft besloten.

Portefeuille van burgemeester Cor de Vos

College neemt kennis van brief Centraal Stembureau (2004/13506) Het college heeft kennis genomen van de brief van het Centraal Stembureau aan de fractie van ONS. In de brief beantwoord het hoofd van het Centraal Stembureau (burgemeester De Vos) vragen over de telling van de handtekeningen voor een referendum over de parkeerverordening 2004. Begin september had het Centraal Stembureau geconstateerd dat er onvoldoende handtekeningen waren ingediend voor een referendum over de Parkeerverordening 2004.

Aanvraag voor 5 braderieën evenemententerrein Down Town afgewezen (2004/13845) De gemeente heeft in september 2004 een aanvraag ontvangen voor het organiseren van 5 braderieën op het evenemententerrein Down Town nabij City Plaza in Nieuwegein. Nieuwegein kent sinds eind jaren negentig drie warenmarkten: Vreeswijk op donderdag, Muntplein op dinsdag en het Stadscentrum op zaterdag. Dit is vastgelegd in de 'Marktverordening Nieuwegein 2002'. Op basis van geldende jurisprudentie is er sprake van een warenmarkt op het moment dat er meer dan 6 à 8 standplaatsen bij elkaar staan. Het betreft hier braderieën met 45 standplaatsen en hier zou dan ook sprake zijn van verkapte warenmarkten. Het college heeft daarom besloten het verzoek af te wijzen.

Aanvragen voor braderieën evenemententerrein Down Town afgewezen (2004/13842) In mei 2004 zijn 5 aanvragen binnengekomen voor het organiseren van een braderie op het evenemententerrein Down Town nabij City Plaza in Nieuwegein. Nieuwegein kent sinds eind jaren negentig drie warenmarkten: Vreeswijk op donderdag, Muntplein op dinsdag en het Stadscentrum op zaterdag. Dit is vastgelegd in de 'Marktverordening Nieuwegein 2002'. Op basis van geldende jurisprudentie is er sprake van een warenmarkt op het moment dat er meer dan 6 à 8 standplaatsen bij elkaar staan. Het betreft hier braderieën met 70 standplaatsen en hier zou dan ook sprake zijn van verkapte warenmarkten. Het college heeft daarom besloten het verzoek af te wijzen.

Portefeuille van wethouder Carla Breuer

College vervolgt project Vangnet & Advies Nieuwegein (2004/13855) Vangnet & Advies Nieuwegein, meldpunt voor verwaarlozing en overlast, is 1 april 2003 van start gegaan. Het project is gestart als pilot voor twee jaar. In een jaar tijd heeft Vangnet 78 cliënten geholpen die door de reguliere zorg niet worden bereikt. In de evaluatie wordt ingegaan op de inhoudelijke resultaten van het Vangnet, de organisatorische knelpunten en de gemeentelijke uitgangspunten voor het vervolg van Vangnet. Gezien de ambitie van de gemeente en haar positieve ervaringen met Vangnet wordt het project vervolgd als 1e lijnsmodel. Laagdrempelige aanmelding en een integrale aanpak staan hierbij centraal.

College besluit tot realisatie informatiegids voor senioren en mensen met een functiebeperking (2004/13839) In de Nota Gezondheidsbeleid heeft het College als actiepunt het ontwikkelen van een informatiegids voor senioren en mensen met een functiebeperking vastgesteld. Na een grondige analyse van de huidige activiteiten en voorzieningen voor deze doelgroepen, met name op lokaal niveau, is de "Wegwijzer Zelfstandig Leven ondanks beperkingen" het resultaat. Deze Wegwijzer wordt rond begin december 2004 toegestuurd aan alle zelfstandig wonende 75-plussers in Nieuwegein. Voor andere belangstellenden is de Wegwijzer vanaf verschijningsdatum verkrijgbaar via diverse verspreidingspunten en via de gemeentelijke website. Berichtgeving hieromtrent volgt rond het moment van verschijning.

College honoreert subsidie obs De Schakel (2004/11935) De Bestuurscommissie Openbaar Basisonderwijs Nieuwegein vraagt een subsidie aan in het kader van het Onderwijskansenplan, voor de openbare basis school De Schakel. Deze aanvraag past binnen de kaders van het Onderwijskansenplan en wordt gehonoreerd.

College geeft Pluswerk-reïntegratie opdracht tot bemiddeling ID werknemers(2004/13838) In het licht van de beëindiging van de bekostiging van de ID-regeling per 1-1-2006, wordt aan Pluswerk-reïntegratie, een privaat reïntegratiebedrijf met veel ervaring met ID-ers, de opdracht gegeven tot intensieve bemiddeling van ID-werknemers uit de regio met een reëel perspectief op uitstroom naar regulier betaald werk. De ID-werknemers zijn door Pluswerk van dit besluit op de hoogte gesteld.

College participeert in lening stichting Hospice(2004/13847) De stichting Hospice Nieuwegein heeft het financieringsplan vrijwel rond dankzij fundraising en o.a. leningen van particulieren, instanties en bedrijven. De Gemeente Nieuwegein heeft de aanvraag van de stichting om te participeren in een lening gehonoreerd omdat het realiseren van een Hospice past binnen de ambities van de gemeente. De raad neemt hier definitief een beslissing over.

College besluit tot inrichting kinderopvangregister (2004/14212) Het college heeft besloten om vooruitlopend op de inwerkingtreding van de Wet kinderopvang een kinderopvangregister gemeente Nieuwegein in te richten. Dit register wordt ondergebracht bij de afdeling Samenlevingsvoorzieningen van de sector Maatschappelijke Ontwikkeling. Deze registratie is nodig omdat ouders een tegemoetkoming in de kosten van kinderopvang van het Rijk en eventueel van hun werkgever(s) kunnen ontvangen onder voorwaarde dat zij gebruik maken van geregistreerde kinderopvang.

College besluit tot invoering van Monitor Integraal Jeugdbeleid Nieuwegein(2004/14196) Binnen het preventiebeleid allochtone jongeren is als speerpunt' opgenomen de ontwikkeling van een jeugd monitor. De monitor richt zich op het volgen van ontwikkelingen in de groep jeugdigen (doelgroep) of in het beleidsproces. De monitor bestaat uit een werkplan en een instrument. Hiermee wordt de mogelijkheid gecreëerd om met vooraf gestelde indicatoren te komen tot kwantificeerbaar jeugdbeleid.

Portefeuille van wethouder Evert van Linge

Verzoek referendum Binnenstad (2004/12582)
In een artikel 42 brief vraagt de fractie van ONS het college initiatieven te nemen voor het houden van een referendum over de Parkeerverordening 2004. In de beantwoording geeft het college aan dat er over dit onderwerp raadsbesluiten zijn genomen. Het college voert deze raadsbeluiten uit en neemt derhalve geen initiatief voor een referendum over de Parkeerverordening 2004.

Start nieuw bestemmingsplan Binnenstad (2004/13500) Het college heeft opdracht gegeven voor het opstellen van een nieuw bestemmingsplan voor de Binnenstad. Met het nieuwe bestemmingsplan wordt de herontwikkeling van de Binnenstad planologisch mogelijk. Het duurt ongeveer twee jaar voordat de gemeenteraad hier een definitief besluit over kan nemen. In deze periode is op een aantal momenten inspraak mogelijk. De eerste inspraakmogelijkheid zal in het voorjaar van 2005 zijn. Daar wordt te zijner tijd over gecommuniceerd.

Beantwoording vraag commissie Binnenstad over afspraken marktpartijen (2004/13877) In de vergadering van de raadscommissie Binnenstad van 26 oktober jongstleden is het college gevraagd om een overzicht van de marktpartijen waar afspraken mee zijn gemaakt in het kader van het concept-OOB. In een brief antwoord het college dat het de volgende marktpartijen betreft: 1) Ecobuildings (ontwikkelingsovereenkomst); 2) Corio (commercieel akkoord); 3) Antoniusziekenhuis (conceptsamenwerkingsovereenkomst). Met de ABC-groep (Albert heijn, Blokker en C&A) is overleg gaande.

Verzoek voor tijdelijk verkooppunt (2004/11308)
Het college heeft een verzoek ontvangen voor een vrijstelling voor plaatsing van een tijdelijk verkooppunt bij winkelcentrum Hoogzandveld in verband met een tijdelijke sluiting van een dierenwinkel. Het college heeft besloten geen medewerking te verlenen aan een tijdelijk vrijstelling maar heeft de aanvrager wel meegedeeld dat hij hiervoor in de plaats een verzoek voor een standplaats kan indienen.

Portefeuille wethouder Corrie van Rooijen

Dwangsom voor sportinrichting "Move Your Body 2" (2004/13840) Het college legt de eigenaar van de sportinrichting "Move Your Body 2", gevestigd Hildo Kropstraat 8 te Nieuwegein, een last onder dwangsom op wegens het overtreden van een nadere eis van het Besluit horeca-, sport- en recreatie- inrichtingen milieubeheer. In strijd met deze nadere eis heeft de eigenaar van de sportinrichting op twee eindversterkers geen geluidsbegrenzers geïnstalleerd. De last wordt bepaald op ¤ 1.000,--, per geluidsbegrenzer per week, tot een maximum van ¤ 5.000,--, per geluidsbegrenzer. De eigenaar heeft vier weken de tijd om aan de nadere eis te voldoen. Voldoet hij hierna nog niet aan de nadere eis, dan moet hij per week aan de gemeente ¤ 1.000,--, per niet geïnstalleerde geluidsbegrenzer betalen.

Beantwoording artikel 42 brief VVD over geluidhinder A2 (2004/13430) De raadsfractie van de VVD heeft het college schriftelijk vragen gesteld over vermeende toename van de geluidbelasting in de wijken Batau Noord en Batau Zuid sinds de ingebruikname van de nieuwe Lekbrug. Het college heeft per brief aangegeven dat het gebruik van nieuwe Lekbrug voldoet aan de bepalingen van de Wet geluidhinder. Uit akoestisch onderzoek blijkt dat de geluidbelasting in de wijken Batau Noord en Zuid niet (significant) is toegenomen.

Portefeuille wethouder Martin Monrooij

College acht bezwaar over inschrijving in GBA gegrond (2004/9680) Een inwoner van Nieuwegein heeft een bezwaarschrift ingediend tegen de weigering van het college om zijn inschrijving in de Gemeentelijke Basis Administratie te corrigeren. Het college acht dit bezwaar gegrond. Volgens deze inwoner is de inschrijving op 6 februari 2004 op het gemeentehuis ingeleverd. Deze inschrijving is echter niet aangekomen. Toen later de inschrijving bij een tweede poging in mei alsnog tot stand kwam, heeft de betreffende inwoner gevraagd de datum van inschrijving op 6 februari te stellen. Het college heeft dat in eerste instantie geweigerd. Door hetgeen in het bezwaarschrift en tijdens de zitting naar voren is gebracht, is volgens het college nu voldoende aannemelijk gemaakt dat de inschrijving op 6 februari 2004 wel degelijk op het gemeentehuis is afgeleverd. Het college acht het bezwaar van de betreffende inwoner daarom gegrond. De datum van inschrijving wordt alsnog op 6 februari gesteld.

College ziet af van beroep uitspraak rechter over dwangsominvordering Multiplan (2004/13841) In 2002 zijn Multiplan dwangsommen opgelegd voor het bouwen zonder vergunning van een bedrijfsgebouw aan de Ravenswade. Tegen de verbeuring van de dwangsom van ¤ 975.000,- heeft Multiplan verzet aangetekend. In augustus 2004 heeft de rechtbank het verzet gegrond verklaard. De rechter vond dat het dwangbevel niet naar Multiplan B.V., maar naar Multiplan Ontwikkeling B.V. gezonden had moeten worden. Alles afwegende heeft het college besloten geen beroep tegen deze uitspraak in te stellen. Dit heeft geen financiële consequenties aangezien de dwangsommen niet als baten in de jaarrekening zijn verantwoord, gelet op de verwachtingen ten aanzien van de invordering. Op 15 juni 2004 is Ravenswade Ontwikkeling B.V. (voorheen genaamd Multiplan Ontwikkeling B. V.) door het gerechtshof in Den Bosch failliet verklaard. Vanwege dit faillissement heeft het college besloten ook het openstaande bedrag aan bouwleges van ¤ 30.000,-- oninbaar te verklaren.

College stelt Ontwikkelplan ´Nieuwegein op maat´ vast (2004/13901) Het college heeft dinsdag 19 oktober het ontwikkelplan en projectplan ´Nieuwegein op maat´ vastgesteld. ´Nieuwegein op maat´ is een richtinggevend plan over organisatieveranderingen bij de gemeentelijke organisatie, met als doel 850.000 euro te besparen. Dit gebeurt door aanpassingen in de organisatiestructuur en door efficiency-maatregelen. De bezuiniging op de gemeentelijke organisatie is een gevolg van Nieuwegein Kiest. Zie voor meer informatie het apart verschenen persbericht / nieuwsbericht.

Bezwaren tegen niet verlenen bouwvergunning ongegrond verklaard (2004/1363) Het college heeft een bouwvergunning geweigerd voor het gedeeltelijk dichtbouwen van een onderdoorgang op de percelen Zwaluw 16 en 18 te Nieuwegein. De percelen maken onderdeel uit van de Verhoeven-woningen. Tegen dit besluit hebben de aanvragers bezwaar gemaakt. Het college heeft de bezwaren ongegrond verklaard. Het college wil het specifieke karakter van de Verhoeven-woningen niet aantasten en dit argument zwaar genoeg wegen om de weigering te rechtvaardigen.

Vaststelling bouw- en sloopvergunningen (2004/14205) Het college heeft een lijst met de te verlenen bouw- en sloopvergunningen vastgesteld. Deze lijst verschijnt in principe volgende week woensdag als openbare bekendmaking in de Molenkruier.

(*) Het presidium is een vertegenwoordiging uit de gemeenteraad, bestaande uit burgemeester, vijf raadsleden en de raadsgriffier. Het presidium doet een voorstel aan de gemeenteraad en de raadscommissies welke stukken op welke wijze behandeld worden in hun vergadering.

(Deze B&W-Belicht bevat waarschijnlijk niet de samenvattingen van álle openbare besluiten van de laatste collegevergadering. Ook staan in deze B&W-Belicht waarschijnlijk enkele samenvattingen van besluiten uit éérdere collegevergaderingen. De publicatie van een samenvatting in B&W-Belicht wordt namelijk regelmatig één of twee weken uitgesteld, omdat de gemeente eerst direct betrokkenen wil inlichten over het besluit. Daarmee wordt voorkomen dat direct betrokkenen via de pers worden geïnformeerd over besluiten die hen heel direct aangaan.

Invoerdatum 28-10-2004