Ingezonden persbericht


Bureaucratie bederft werkplezier

Werknemer vindt starre regelgeving storender dan overwerkcultuur of collega s

Nederlandse werknemers ergeren zich vooral aan de bureaucratie binnen hun bedrijf. Dit blijkt uit een opiniepeiling van Monsterboard.nl onder ruim 2000 personen. 38 procent van de ondervraagden geeft aan zich te storen aan de bureaucratie. Dit is twee maal zo hoog als de ergernis die de overwerkcultuur oproept (19 procent). Ook collega s blijken voor veel werknemers een grote bron van ergernis. Een op de vijf ervaart hen als meest storend.

Een op de tien werknemers zegt zich te storen aan zijn werkomgeving. Slechts 13 procent stoort zich helemaal nergens aan.

WAT STOORT JOU HET MEEST OP JE WERK?
38% De bureaucratie
20% Mijn collega s
19% De overwerkcultuur
13% Eigenlijk helemaal niets
10% Mijn werkomgeving

EUROPESE VERSCHILLEN
De Nederlandse werknemer sluit hiermee aan bij zijn Europese collega. Uit parallelle onderzoeken in 13 andere Europese landen van het Monster Career Network blijkt dat bureaucratie in Europa over het algemeen als meest storend wordt ervaren (gemiddeld 27 procent). De ergernis hierover is, naast Nederland, het grootst in Engeland (40 procent) en Noorwegen (36 procent).

In Spanje (44 procent) en Italië (36 procent) hekelt men vooral de overwerkcultuur. In Zweden zijn juist de collega s een grote bron van ergernis (64 procent). Ierland lijkt echter de beste plek om te werken. Eenderde van de Ieren (31 procent) zegt zich helemaal nergens aan te ergeren.

Marc de Vries, Managing Director van Monsterboard.nl, vindt het opvallend dat slechts 13 procent zich nergens aan stoort: Werken doe je 4 à 5 dagen in de week en gemiddeld zo n 40 jaar van je leven. Het is dan wel belangrijk dat je enigszins plezier hebt in je werk. Ontevreden werknemers zou ik adviseren om zich vooral te concentreren op de leuke aspecten van de baan en de storende factoren zoveel mogelijk te negeren of, als het kan, aan te vechten. En anders wordt het misschien wel tijd voor een hele nieuwe baan.


---