Provincie Overijssel

Provincie vraagt extra geld voor bodemsanering bij VROM

De kwaliteit van de bodem in Overijssel laat nog steeds te wensen over. Reden voor Gedeputeerde Staten van Overijssel om bij het ministerie van VROM extra geld te vragen voor bodemsanering. De provincie heeft in het Meerjarenprogramma Wet Bodembescherming berekend dat er op de middellange termijn ruim EUR 140 miljoen voor bodemsanering in Overijssel nodig is. Voor de komende programmaperiode 2005 tot en met 2009 is ruim 90 miljoen euro nodig.

Voor de komende vijf jaren krijgt Overijssel waarschijnlijk 52 miljoen euro voor bodemsanering algemeen. De projecten asbestwegen tweede fase, asbest in de bodem en de sanering van het Olsafa-terrein in Olst-Wijhe zijn nog in onderhandeling met het ministerie van VROM. Op 27 oktober is bestuurlijk overleg gevoerd tussen het ministerie (directeur-generaal H. van der Vlist namens staatssecretaris van Geel) en de provincie Overijssel. Gedeputeerde Rietkerk: "De onderhandelingen verliepen in een constructieve sfeer met zicht op resultaat."

In het Meerjarenprogramma komen verder thema's aan de orde, als:
* aanpak van de werkvoorraad bodemverontreiniging
* gebiedsgericht beleid

* waterbodems

* gasfabrieken

* asbest

Om ook bij de Tweede Kamer aandacht te vragen voor de financiering van de bodemsanering (asbest en sanering van het Olasfa-terrein) wil gedeputeerde Rietkerk samen met een aantal Overijsselse burgemeesters/wethouders een petitie aanbieden aan de Vaste Kamercommissie. Dit zal eind november gebeuren vlak voor de behandeling van de VROM-begroting.

De provincie voert een aantal taken uit in het kader van de Wet bodembescherming. Een groot deel van deze uitvoering wordt betaald door het ministerie van VROM. Om voor financiering in aanmerking te komen moet de provincie voor 15 november a.s. het meerjarenprogramma 2005-2009 hebben ingediend.

Nieuwsredactie@prv-overijssel

© 2004 Provincie Overijssel