Novem

28-10-2004
Duurzaamheid levert geld op! Pilots in product- en ketenaanpak leiden tot financiële besparingen in vier provincies

Product en keten pilots 2003
Pilots producten en ketens leiden tot financiële besparingen in de provincie
"Duurzaamheid levert geld op!"

De provincies Zuid-Holland en Zeeland hebben de investeringen in de pilots producten en ketens al terugverdiend; in Groningen en Utrecht liggen besparingen voor het oprapen. Deze conclusie komt uit de presentaties op de duurzaam inkopen dag op 13 oktober 2004 in Vredenburg.

Pilots 2003
In 2003 stelde het IPO EUR 50.000 beschikbaar om provincies in staat te stellen pilots uit te voeren op het gebied van producten en ketens. De provincies Groningen, Utrecht, Zuid-Holland en Zeeland haakten zo veel mogelijk aan bij producten waar ze zelf invloed op uit kunnen oefenen: via de vergunningverlening, via het economische stimuleringsbeleid of in de rol als inkoper van een bepaald product.

In Groningen blijkt het goed mogelijk te zijn om de nevenstroom van Nedmag (producent van magnesium gerelateerde halffabrikaten) en die van de Suikerunie samen te voegen tot een product dat grote potentie heeft in de agrarische sector. De presentatie van deze pilot door Bouke Scheffer van de provincie Groningen vindt u bij de projectbeschrijving.

In Utrecht blijkt dat in de Bouwketen nog goede mogelijkheden zijn om de milieubelasting te verminderen. Een sturende opdrachtgever, ook de overheid, kan er voor zorgen dat innovaties daadwerkelijk gerealiseerd gaan worden. De presentatie van deze pilot door Jenny Senhorst van de provincie Utrecht vindt u bij de projectbeschrijving.

Ook Zuid-Holland sluit aan bij de rol die de overheid heeft als aanbesteder van werken. In dit geval van civiele werken waarin meerpalen voorgeschreven staan. Uit de studie van CE blijkt dat in bestekken altijd nieuwe palen voorgeschreven worden terwijl het tropische hardhout van de meerpalen die eerst verwijderd moeten worden om de werken te realiseren nog tientallen jaren meekunnen! De presentatie van deze pilot door Jan Vroonhof van CE voor de provincie Zuid-Holland staat bij de projectbeschrijving.

Zeeland koos voor strooizout. Het blijkt dat zongedroogd strooizout uit b.v. Egypte veel milieuvoordelen op kan leveren. Bovendien kan dit goedkoper uitpakken in vergelijking tot `traditioneel' strooizout. De presentatie van deze pilot door Richard van Bremen van de provincie Zeeland staat bij de projectbeschrijving.

Wilt u meer informatie, neem dan contact op met Jan Spit, 030-239 35 17, j.spit@senternovem.nl.

Zoeken binnen SenterNovem
U kunt hier zoeken op sector en/of onderwerp. Indien u de zoekactie wilt verfijnen kunt u ook een trefwoord invoeren.