Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 90801 2509 LV Den Haag der Staten-Generaal Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 1a Telefoon (070) 333 44 44 2513 AA `s-GRAVENHAGE Telefax (070) 333 40 33

Uw brief Ons kenmerk
UB/A/2004/68440

Onderwerp Datum
Rapport IWI met als titel "In goed vertrouwen" 28 oktober 2004

Hierbij bied ik u aan het rapport van de Inspectie Werk en Inkomen met als titel "In goed vertrouwen: onrechtmatige gegevensverstrekking aan een handelsinformatiebureau". In april 2003 heeft het College bescherming persoonsgegevens (CBP) een rapport uitgebracht over de activiteiten van een handelsinformatiebureau. Uit het onderzoek bleek dat het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen (UWV) en de Sociale verzekeringsbank (SVB) onrechtmatig persoonsgegevens hadden verstrekt aan een handelsinformatiebureau. De inspectie heeft naar aanleiding van het CBP-rapport onderzocht op welke wijze UWV, SVB maar ook Centrale organisatie voor werk en inkomen (CWI) de bescherming van de persoonsgegevens waarborgen. Daarnaast heeft de inspectie onderzocht welke maatregelen UWV en SVB hebben genomen om herhaling van dit incident te voorkomen. CWI is in het onderzoek betrokken, omdat het een belangrijke rol speelt in de sociale zekerheid. Met belangstelling heb ik kennis genomen van dit onderzoek van de inspectie.

De inspectie spreekt in het rapport haar waardering uit voor de initiatieven die UWV, SVB en CWI op het gebied van beveiliging en privacy hebben ondernomen. Niettemin is de inspectie van mening dat op dit moment nog een risico bestaat dat er in de toekomst nogmaals een privacyincident optreedt.

In het inspectierapport zijn de reacties van UWV, SVB en CWI opgenomen. De reacties bevatten een weerspiegeling van de diverse maatregelen die de organisaties genomen hebben en nog steeds nemen op het gebied van beveiliging en privacy.

In de (goedkeurings)brieven aan UWV en CWI over de jaarstukken over 2003 is gemeld dat hoewel het jaar 2003 een verbetering laat zien, het stelsel van maatregelen en procedures nog niet zodanig is dat een exclusieve, integere, beschikbare en controleerbare gegevensverwerking voldoende gewaarborgd is. Daarom is aan de uitvoeringsorganisatie's verzocht om aandacht te besteden aan het beveiligingsbeleid en de EDP-audit, zodat in 2004 een positief oordeel door de

2

EDP-auditor afgegeven kan worden over de opzet en het bestaan per 31 december 2004 van een stelsel van maatregelen en procedures. Daarnaast is afgesproken dat over 2005 tevens een positief oordeel over de werking daarvan bereikt dient te worden. Bij de beoordeling van de jaarstukken over 2004 zal gekeken worden of de uitvoeringsorganisaties de afspraken over 2004 zijn nagekomen. Overigens is in de meibrieven voor 2005, waarin de kaders voor de jaarplannen 2005 worden aangegeven, aan UWV, SVB en CWI gevraagd aandacht te besteden aan de gegevensverwerking en de informatiebeveiliging. De jaarplannen 2005 van de uitvoeringsorganisatie worden momenteel beoordeeld.

De Staatssecretaris van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(H.A.L. van Hoof)