Gemeente Zaanstad

Pauwenven locatie nieuwbouw Pascal Zuid

donderdag 28 oktober 2004

Burgemeester en wethouders staan positief tegenover bouwplannen voor een nieuw VMBO (Pascal Zuid) aan het Pauwenven in Zaandam Zuidoost. De Interconfessionele Scholengroep Amsterdam (ISA) heeft hiervoor een ontwerp ingediend. B&W willen onder voorwaarden meewerken aan het realiseren van het bouwplan. Maar bij de afweging van de belangen wil het college ook de reactie van omwonenden op het plan meewegen. Daarom geeft zij de bewoners van de wijk de gelegenheid om een reactie te geven op het principebesluit. In november zal het college definitief beslissen op de vraag of het kan meewerken aan het plan van ISA voor het Pauwenven.

Begin 2003 is de school voor VMBO aan het Pauwenven afgebrand. Dat betekende dat de leerlingen moesten uitwijken naar noodlokalen bij de VMBO-afdeling van Pascal Zuid aan de Weer. ISA stelt voor om de hele VMBO van Pascal Zuid in één nieuw gebouw te herhuisvesten. De leerlingen komen voor het merendeel uit de directe omgeving. Voor leerlingen uit het zuiden van Zaanstad en de regio Oostzaan en Amsterdam-noord is de Vennenbuurt in Poelenburg goed bereikbaar. De locatie aan de Pauwenven is hiervoor de meest geschikte locatie. De locatie is direct beschikbaar. De locatie de Weer valt af omdat de locatie te klein is. Bovendien zou tijdens de nieuwbouw elders tijdelijke huisvesting geregeld moeten worden.

Het ontwerp dat ISA voor de nieuwbouw heeft ingediend, ziet eruit als een plan met mogelijkheden. Maar de bouwopgave vraagt om een zorgvuldige uitwerking van de stedenbouwkundige aspecten (inpassing in de omgeving, ontsluiting, parkeren, inrichting van de openbare ruimte). ISA zal worden uitgenodigd om haar ontwerp te verbeteren. De nieuwbouw en de omgeving kunnen beter op elkaar worden afgestemd. Ook de parkeeroplossing moet nog beter worden uitgewerkt. Het plan moet ook voldoen aan beleid en regels op het gebied van milieu (o.a. geluid, veiligheid, bodem, verblijfsruimten, afvalinzameling).

In december beslist de gemeenteraad over het ontwerp onderwijshuisvestingsprogramma 2005. De financiering van het onderwijshuisvestingsprogramma 2005 maakt onderdeel uit van de besluitvorming over de gemeentebegroting voor 2005. De financiering van de nieuwbouw voor Pascal Zuid maakt onderdeel uit van het onderwijshuisvestingsprogramma 2005.

Over de locatie Pauwenven nemen B&W een definitieve beslissing als zij kennis hebben genomen van de reactie van de bewoners van de wijk en van de reactie van ISA op de randvoorwaarden voor het plan. Afhankelijk van dit besluit volgt de indiening van de bouwaanvraag, die verder volgens de normale procedures op grond van de Woningwet en de Wet op de Ruimtelijke Ordening wordt behandeld (artikel 19 WRO).

Op 28 oktober vond overleg over het besluit plaats met de bewonerscommissie Vennenbuurt.