WERELD NATUUR FONDS

WNF: Kies voor duurzame consumptie energie en palmolie

Wereld Natuur Fonds: Kies voor duurzame consumptie van energie en palmolie

Het Wereld Natuur Fonds is tevreden met de groeiende maatschappelijke steun voor het werk van de organisatie. Vandaag presenteerde de Nederlandse natuurbeschermingsorganisatie de resultaten over het afgelopen boekjaar. Het aantal donateurs nam met 25.000 toe tot 875.000.

Steeds meer draagvlak voor natuur en milieu
Het toenemende aantal donateurs geeft aan dat er in de samenleving steeds meer steun ontstaat voor natuurbescherming. 'De Nederlandse bevolking is zich in toenemende mate bewust van de noodzaak natuurbescherming mondiaal gestructureerd aan te pakken. Wij constateren tegelijkertijd dat er in het publieke debat minder ruimte is voor natuur- en milieugerelateerde onderwerpen', zegt algemeen directeur Niek van Heijst. De natuurbeschermingsorganisatie roept de Nederlandse bevolking en maatschappelijke organisaties op het belang van een op de lange termijn gericht natuur- en milieubeleid te blijven benadrukken.

Succesvol jaar voor natuurbescherming
In het wereldwijde natuurbeschermingsprogramma is het afgelopen jaar succes geboekt in een betere bescherming van het Great Barrier Reef. Een gebied dat ongeveer vier keer zo groot is als Nederland heeft mede dankzij inspanningen van duizenden Nederlanders een beschermde status gekregen.
In Afrika is het Wereld Natuur Fonds er in geslaagd de Kafue Flats van water te voorzien. Het waterbeheer was ontregeld door de bouw van een stuwdam. Er zijn afspraken gemaakt over het door laten sijpelen van water zodat talloze dieren die aangewezen zijn op water hiervan verzekerd zijn. Dit succes is een voorbeeld van succesvolle samenwerking met lokale overheden in natuurgebieden

Borneo speerpunt
Het vorige week gepubliceerde Living Planet Report laat zien dat het duurzaam beheer van de aarde steeds belangrijker wordt. De mens consumeert op dit moment 20% meer dan de natuur qua productie bij kan houden. Voor het Wereld Natuur Fonds is het Aziatische eiland Borneo een schrijnend voorbeeld van het niet duurzaam beheren van natuur. Volgend jaar gaat de organisatie in een campagne de Nederlandse bevolking, het bedrijfsleven en de overheid vragen om steun voor het behoud van de natuur op Borneo

Oproep aan producenten en consumenten
Volgens het Wereld Natuur Fonds kan natuurbescherming gestimuleerd worden door het verduurzamen van productieprocessen. De productie van palmolie, dat onder andere gebruikt wordt voor zeep en shampoo, is hier een voorbeeld van. Op vele plekken ter wereld wordt hout gekapt om de productie van palmolie op plantages mogelijk te maken. Het Wereld Natuur Fonds is gestart met overleg met producenten van palmolie om een duurzame productiewijze mogelijk te maken. Ook consumenten kunnen de productie van duurzame palmolie stimuleren door hun koopgedrag daarop af te stemmen. De consument kan ook op de vrije energiemarkt een rol spelen. Het Wereld Natuur Fonds doet een beroep op de Nederlandse bevolking het vrije keuze moment voor energie te gebruiken om voor groene stroom te kiezen. Een publiekscampagne hierover gaat volgende maand van start.

Bedrijfsvoering
Het Wereld Natuur Fonds is voorstander van een zo transparant mogelijke verantwoording van haar activiteiten. Openheid over beloning is daarin een natuurlijk onderdeel. 'We moeten wel oppassen dat transparantie niet uitmondt in te veel bureaucratie. Daardoor zouden de kosten voor natuurbescherming onnodig kunnen stijgen', aldus van Heijst. De natuurbeschermingsorganisatie benadrukt dat het lastig is harde garanties te geven voor het succesvol uitvoeren van natuurbeschermingsprojecten in het buitenland. Onze strategie is gericht op het mondiaal beïnvloeden van beleid van overheden en bedrijven. Een proces dat vaak een kwestie is van lange adem. Maar uiteindelijk levert dat goede resultaten op. Zo heeft deze strategie het afgelopen jaar geresulteerd in het uitroepen tot beschermd gebied van twee grote gebieden in Indonesië: Tesso Nillo en Sebangau.

Zeist, 28 oktober 2004