Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Persbericht

28 oktober 2004

Wettelijke normen voor veiligheid rond bedrijven

Bedrijven die een risico vormen voor personen buiten het bedrijfsterrein moeten zich voortaan aan veiligheidsnormen houden. Dit staat in het Besluit externe veiligheid inrichtingen. Het besluit is vandaag ingegaan. Bedrijven die onder het besluit vallen zijn onder meer grote chemische bedrijven, lpg-tankstations en bedrijven die 10.000 kilo of meer chemicaliën opslaan. Deze bedrijven verrichten soms risicovolle activiteiten dichtbij huizen, ziekenhuizen, scholen of winkels. Het besluit verplicht gemeenten en provincies voortaan bij het verlenen van milieuvergunningen en het maken van bestemmingsplannen met deze veiligheidsnormen rekening te houden.

Veiligheidsafstanden

Het besluit stelt grenzen aan de risico's die bedrijven voor hun omgeving mogen veroorzaken. Risicovolle bedrijven en woningen of andere gebouwen waar mensen verblijven, moeten voortaan verplicht op een bepaalde afstand van elkaar worden gehouden.

Ook zijn er regels voor besluiten over activiteiten die ongelukken kunnen veroorzaken met gevolgen voor grote groepen mensen, het zogenaamde groepsrisico. Denk hierbij bijvoorbeeld aan bestemmingsplannen die veel woningen toestaan in de buurt van een risicoveroorzakend bedrijf. De (lokale) overheid moet in dit geval verantwoording afleggen over de gemaakte keuzes. Zo moet onder meer gelet worden op de mogelijkheden voor hulpverlening en de mogelijkheid om jezelf te kunnen redden.

Sanering

Met het ingaan van het Besluit externe veiligheid inrichtingen kunnen lpg-tankstations die te dicht op huizen of andere gebouwen staan, worden gesaneerd. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen situaties die uiterlijk binnen drie jaar moeten zijn opgelost, de urgente sanering waarvoor 30 miljoen euro beschikbaar is, en stations die uiterlijk in 2010 moeten voldoen aan de veiligheidsafstanden.

Voor andere bedrijven dan lpg-stations die op grond van dit besluit te dicht op andere panden staan, is 33 miljoen euro beschikbaar.

( bron: http://www.vrom.nl/pagina.html?id=18731 )