Keuringsdienst van waren


Resultaten VWA-controle actie HACCP in vers vleessector

Oct 28 2004

De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) heeft een actie uitgevoerd in slachterijen, uitsnijderijen en koel- en vrieshuizen om te zien of zij zich houden aan het wettelijke hygiëneplan op basis van HACCP. HACCP staat voor Hazard Analysis Critical Control Points. Een belangrijk onderdeel hiervan is een analyse van kritische punten die belangrijk zijn voor mogelijke gevaren voor de volksgezondheid. Bedrijven schieten met name tekort bij controles die zij zelf uitvoeren op het gebied van het wettelijk hygiëneplan HACCP. Op een totaal van 146 inspecties werd in slachterijen en uitsnijderijen zes keer een schriftelijke waarschuwing en twee keer een proces verbaal opgemaakt voor een te hoge vleestemperatuur.

Voor verontreiniging van het vlees werd 17 keer een schriftelijke waarschuwing opgemaakt bij de gecontroleerde slachthuizen en uitsnijderijen. Daarnaast bleek dat op 23 procent van de gecontroleerde roodvleesslachthuizen en uitsnijderijen de verplichte bacteriologische controle niet werd uitgevoerd. Hierbij ging het met name om de bedrijven die ook in het beheersen van de verontreiniging van het vlees tekort schoten.

De EG erkende slachthuizen, uitsnijderijen en koel- en vrieshuizen in de roodvlees- en pluimveesector zijn wettelijk verplicht een hygiëneplan te hebben op basis van HACCP. De VWA controleert de naleving van wet- en regelgeving en constateert dat bedrijven met name verbeteringen moeten aanbrengen in de kwaliteit van hun eigen controles en het treffen en uitvoeren van doeltreffende maatregelen bij afwijkingen. De VWA zal zich naar aanleiding van de bevindingen in dit rapport gaan richten op de kwaliteit van deze bedrijfseigen controles. Het bedrijfsleven is over de resultaten van het VWA onderzoek op de hoogte gesteld.