Ministerie van Buitenlandse Zaken

Aan de Voorzittervan de

TweedeKamerderStaten-Generaal

Binnenhof 4

Den Haag


- Directie Zuidoost- en Oost Europa

Bezuidenhoutseweg 67

2594 AC Den Haag


Datum


- 28 oktober 2004

Behandeld

Thymen Kouwenaar


Kenmerk


- DZO/OE-235/04

Telefoon


- 070-348 4458


Blad


- 1/1

Fax


- 070 - 348 5329


Bijlage(n)


- 1


- tha.kouwenaar@minbuza.nl


Betreft


- Beantwoording vragen vanhet lid Van Baalen (VVD)over verdwijningen in Tsjetsjenië


-

Graag - bied iku hierbij- de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door - - het lid Van Baalen (VVD) over - verdwijningen in Tsjetsjenië. Deze vragen werden ingezonden op - 5 oktober 2004 met kenmerk - 2030501060.


- De Minister van Buitenlandse Zaken,

Dr. B.R. Bot

Antwoord van de heer Bot, minister van BuitenlandseZaken, op vragen van het lid Van Baalen (VVD) over verdwijningen in Tsjetsjenië.

Vraag 1
Hebt u kennisgenomen van de uitspraak van de Hoge Commissaris voor de rechten van de mens van de Raad van Europa, de heer Alvaro Gil-Robles, over 2300 verdwijningen en ernstige schendingen van de mensenrechten in Tsjetsjenië, die hij toeschrijft aan het Russische leger en de veiligheidsdiensten? - Kunt u deze uitspraak op basis van de kennis binnen uw ministerie aanwezig is, bevestigen?

Antwoord
Ja, ik heb kennisgenomen van het betreffende artikel. De Hoge Commissaris voor de rechten van de mens van de Raad van Europa vormt een belangrijk instituut om kennis te kunnen nemen van schendingen van mensenrechten in lidstaten en van voorstellen hierop adequaat te reageren. Ik heb in algemene zin geen aanleiding te twijfelen aan de juistheid van de uitspraak over verdwijningen in Tsjetsjenië. Voor een afgewogen oordeelsvorming is het evenwel noodzakelijk het rapport van de Hoge Commissaris over zijn bevindingen aangaande de situatie in Tsjetsjenië en zijn hierop gebaseerde aanbevelingen af te wachten.

Vraag 2
Bent u bereid om president Poetin bij de EU-Rusland top op 11 november 2004 op de uitspraak van de heer Gil-Robles aan te spreken? Zo ja, op welke manier zult u dat doen?

Antwoord
Naar verwachting zal het rapport van de van de Hoge Commissaris aangaande de situatie in Tsjetsjenië pas na de EU-Rusland top van 11 november 2004 verschijnen, in welk geval de conclusies nog niet kunnen worden besproken met president Poetin. Wel is het gebruikelijk dat Tsjetsjenië in de politieke dialoog met de Russische Federatie door de EU aan de orde wordt gesteld.

Op de top staat de invulling centraal van de tijdens de EU-Rusland Top van voorjaar 2003 overeengekomen vier Gemeenschappelijke Ruimtes (economie, interne veiligheid, vrijheid en rechtvaardigheid, externe veiligheid en onderwijs, onderzoek en cultuur). De Europese Unie wenst in de routekaart voor de Ruimte van Interne Veiligheid, Vrijheid en Rechtvaardigheid nadrukkelijk een verwijzing op te nemen naar de noodzaak het internationaal recht en de mensenrechten volledig te respecteren. Dat heeft ook betrekking op de situatie in Tsjetsjenië.

Vraag 3
Wilt u deze vragen voor het bezoek van president Poetin op 11 november 2004 beantwoorden?

Antwoord
Ja.


- Trouw, 30 september j.l., "Moskou, maak einde aan verdwijningen Tsjetsjenië".

===