VERENIGING VAN MILIEUKUNDIGEN

Met minder regels meer milieukwaliteit

De Nationale Milieudag 2004 staat in het teken van de kansen en valkuilen van een forse opschoning van de milieuwetgeving. Het symposium sluit direct aan op de herijkingsoperatie van het ministerie van VROM. Belangrijk onderdeel vormt de presentatie van vernieuwende praktijkideeën die aantonen dat minder regels inderdaad milieuwinst opleveren.

De Nederlandse wet- en regelgeving rond milieu is over de laatste decennia geleidelijk opgebouwd. Daardoor is een soms onoverzichtelijk woud van regels ontstaan. Net als in veel andere beleidsgebieden klinkt steeds vaker het geluid dat een forse opschoning van deze regeldichtheid hard nodig is. Onder het motto - Met minder regels meer milieukwaliteit - haakt de Nationale Milieudag 2004 in op deze actuele discussie.

In het openingsdebat gaan zes sprekers in op de stelling - Minder regels, meer milieukwaliteit is te bereiken door...-. Dit zijn:
- Niek Ketting, voorzitter van de commissie MER;
- Jaap Enter, directeur Strategie en Bestuur van het ministerie van VROM

- Erik van Heijningen, lid van IPO-commissie Milieu;
- Cor Lamers, burgemeester van Houten en voorzitter VNG-commissie Milieu;

- Paul van Erkelens, dijkgraaf van Wetterskip Fryslân namens de Unie van Waterschappen;

- Jan van den Broek, milieuspecialist VNO-NCW.

Belangrijk onderdeel van de dag vormt de presentatie van praktijkideeën die aantonen dat het milieu inderdaad gebaat is bij minder regels. Op een prijsvraag hierover zijn vijfentwintig inzendingen ontvangen. In acht parallelsessies worden de meest inspirerende voorstellen bediscussieerd (zie bijlage bij dit persbericht). Aan de hand van de conclusies uit de parallelsessies vindt een discussie plaats tussen:

- Loek Hermans, voorzitter MKB-Nederland;

- Ad van den Biggelaar, directeur Stichting Natuur en Milieu;
- Hans van der Vlist, directeur-generaal Milieubeheer van het ministerie van VROM;

- Woordvoerders milieu van de Tweede Kamer en de EU-commissie Milieu.

De uitreiking van publieksprijzen voor de meest vernieuwende ideeën vormt het slotonderdeel. Vervolgens worden deze aangeboden aan de staatssecretaris Pieter van Geel, vertegenwoordigd door de directeur-generaal Milieubeheer, Hans van der Vlist.

De Nationale Milieudag is een gezamenlijk initiatief van VROM, VNG, IPO, Unie van Waterschappen en de Vereniging van Milieukundigen (VVM). Het congres vindt plaats op 17 december in het provinciehuis van Zuid-Holland. Kosten voor deelname bedragen Euro 157,50, VVM leden en medewerkers van de organiserende partijen betalen slechts Euro 95,00.

Kijk voor meer informatie en inschrijving op:
www.nationalemilieudag.nl

28 okt 04 13:42