Ministerie van Buitenlandse Zaken

Aan de Voorzittervan de TweedeKamerderStaten-Generaal

Binnenhof4

Den Haag


- Ministerie van Buitenlandse Zaken

Directie Veiligheidsbeleid

Bezuidenhoutseweg 67

Postbus 20061

2500 EB Den Haag


Datum


- 28 oktober 2004

Behandeld

DVB/NN


Kenmerk


- DVB/NN-473/04

Telefoon


- +31 (0)70 3485089


Blad


- 1/1

Fax


- +31 (0)70 3485684


Bijlage(n)


- 1


- Dvb-nn@minbuza.nl


Betreft


- Beantwoording vragen vanhet lid Ormel over de vermissing van materialen uit atoominstallaties in Irak

Graag - bied iku hierbij- de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door - het lid- Ormelover - de vermissing van materialen uit atoominstallaties in Irak. Deze vragen werden ingezonden op - 14 oktober 2004met kenmerk - 2040501730.


- De Minister van Buitenlandse Zaken,

Dr. B.R. Bot

Antwoorden van de heer Bot, minister van Buitenlandse Zaken op vragen van het lid Ormel (CDA) over vermissing van materialen uit atoominstallaties in Irak

Vraag 1
Heeft u kennisgenomen van het bericht dat het IAEA zich zorgen maakt over de systematische ontmanteling en ontruiming van vroegere atoominstallaties en opslagplaatsen in Irak? 1)

Antwoord
Ja.

Vraag 2
Wie verricht de ontmanteling en ontruiming van vroegere atoominstallaties en opslagplaatsen in Irak en geschiedt dit in overleg met de Iraakse autoriteiten?

Antwoord
Uit de betreffende brief van de het IAEA aan de Veiligheidsraad blijkt dat de VS een kleine hoeveelheid nucleair materiaal in overleg met de Iraakse interim-regering uit Irak heeft verwijderd en het IAEA hiervan op de hoogte heeft gesteld. Het overige nucleaire materiaal bevindt zich nog in Irak, grotendeels in Tuwaitha. Het IAEA heeft deze opslagplaats in juni 2003 en augustus 2004 bezocht en de aanwezigheid van het nucleaire materiaal bevestigd. Irak heeft het IAEA inmiddels verzocht om assistentie bij de ontmanteling en ontsmetting van voormalige nucleaire inrichtingen.

De verdwijning van een aantal bij het IAEA reeds voor maart 2003 bekende 'dual use' goederen, zoals hoogwaardige lasapparatuur, vindt voor zover de regering heeft kunnen nagaan niet plaats op last of onder toezicht van de Iraakse autoriteiten. Waarschijnlijker is het dat deze goederen het land als schroot verlaten, zoals ook onderdelen van raketmotoren uit Irak als schroot in Rotterdam terecht zijn gekomen. (Zie hierover mijn antwoorden op vragen van het lid Koenders over de vondst van raketmotoren in de haven van Rotterdam, TK Aanhangsel bij de handelingen 1706). De verdwenen goederen zijn nog niet terecht.

Vraag 3
Deelt u de zorg van de IAEA over deze verdwenen materialen? Zo neen, waarom niet? Zo ja, bent u bereid de Iraakse autoriteiten aan te spreken op hun informatieplicht over veranderingen in nucleaire installaties?

Antwoord
De zorg van het IAEA over de verdwijning deel ik. De regering heeft zijn zorgen hierover aan de Irakese autoriteiten meegedeeld. Voorzover de regering bekend, is Irak voornemens zo snel mogelijk weer te voldoen aan de verplichting tot regelmatige rapportage aan het IAEA. Het is tevens van plan scherper toe te zien op de export van schroot.

Vraag 4
Berust het bericht van het IAEA, dat zij reeds vóór maart 2003 heeft vastgesteld dat er in Irak materialen aanwezig waren waarmee nucleaire wapens zouden kunnen worden ontwikkeld, op waarheid?

Vraag 5
Bent u van mening dat de vóór maart 2003 in Irak aanwezige wetenschappelijke kennis in combinatie met de aanwezigheid van deze materialen tot de ontwikkeling van nucleaire wapens had kunnen leiden?

Antwoord
Het IAEA had op dat moment geen aanwijzingen dat Irak zijn nucleaire wapenprogramma had hervat. Wel was het IAEA ervan op de hoogte dat Irak beschikte over 'dual use' goederen die voor een nucleair wapenprogramma zouden kunnen worden gebruikt. Het was de taak van het IAEA de aanwezigheid cq. het eventueel gebruik van deze goederen voor toegestane doelen te verifiëren. Verder beschikte Irak over voldoende wetenschappelijke kennis voor een nucleair wapenprogramma. In het eindrapport van de Iraq Survey Group wordt gemeld dat Irak actief werkte aan het op peil houden van deze nucleaire kennis, met het oog op een eventuele hervatting van het programma. Voor de daadwerkelijke ontwikkeling van nucleaire wapens waren de nu vermiste 'dual use' goederen, in combinatie met het hoge kennisniveau van Irak, overigens niet voldoende.


1) ANP, 12 oktober jl.

===