Nieuw-Vlaamse Alliantie


Is Brusselse VLD ook Vlaamse VLD? (28/10/04)

In de Vlaamse Gemeenschapscommissie werd door Brussels minister Vanhengel (VLD) zijn voorstel toegelicht voor de aanpassing van de taalwet in Brussel. Hierbij zou worden afgestapt van de tweetaligheid van ambtenaren om over te gaan naar de tweetaligheid van diensten. De minister argumenteert dat de gemeenten de taalwet nu toch al omzeilen.

Klaarblijkelijk huldigt de VLD-minister de stelling dat wie de wet omzeilt, hiervoor best beloond wordt door een versoepeling van de wet. Toch vreemd dat de minister eerder in dit soort trucs geloofd, dan in strikt toezicht op de correcte naleving van de wet.

N-VA Brussel kan onmogelijk aanvaarden dat de taalwet in Brussel wordt aangepast. Noch als pasmunt voor de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde, noch als antwoord op de feitelijke omzeiling van de taalwet. Een goede dienstverlening aan de Vlamingen is slechts mogelijk als de aangeworven ambtenaren beide talen spreken. Een aangeworven Vlaming van dienst is immers geen garantie voor een tweetalige dienstverlening.

De uitspraak van Vanhengel dat de modernisering van de taalwet er toch komt is bovendien volledig in strijd met de bepalingen in het Vlaams regeerakkoord. Dit akkoord bepaalt letterlijk dat de partijen zich actief inzetten om van Brussel een doorleefd tweetalige hoofdstad te maken. Hierbij wordt expliciet uitgegaan van tweetalige ambtenaren en niet van tweetalige diensten. Verder verbindt de VLD zich in het Vlaams regeerakkoord om een inventaris te maken van de klachtmeldpunten en procedures m.b.t. de naleving van de taalwetgeving en het opvolgen van taalklachten en mistoestanden ivm de taalwetgeving.

N-VA Brussel stelt zich dan ook de vraag of de Brusselse VLD deel uitmaakt van dezelfde VLD? N-VA Brussel verwacht dat VLD-minister Vanhengel de engagementen van zijn partij in zijn Brussels beleid correct naleeft.

Auteur:
voorzitter N-VA Brussel
Karl Vanlouwe

Meer informatie:
Contactpersoon: Karl Vanlouwe
Telefoon: 0475 77 61 52
E-post: karl.vanlouwe@n-va.be
Url: www.n-va.be