Politie Noord-Holland-Noord

Den Helder en omgeving, donderdag 28 oktober

Den Helder 28-10-2004 - 15.00 uur

Verkeerscontroles

Schagen/Tuitjenhorn/Dirkshorn, woensdag 27 oktober 2004.

Woensdag werden op verschillende wegen in Schagen, Tuitjenhorn en Dirkshorn verkeerscontroles gehouden die vooral gericht waren op het dragen van de veiligheidsgordel. In totaal werden 25 autobestuurders voor deze overtreding bekeurd. Daarnaast werden nog een drietal bestuurders bekeurd voor overtreding van de snelheid, het niet verlenen van voorrang en het telefoneren vanuit de auto zonder daarbij gebruik te maken van een handsfree set.

Politie gaat verlichting controleren

Den Helder, donderdag 28 oktober 2004.

De politie in de Noordkop richt zich in de maanden november en december bij verkeerscontroles met name op (brom)fietsverlichting. Dit sluit aan op de landelijke actie van ondermeer 3VO onder het motto Laat je zien! waarbij men iedere (brom)fietser wil stimuleren goede verlichting te voeren. Dat is belangrijk voor de eigen veiligheid, maar ook voor die van anderen. Andere weggebruikers ervaren rijden zonder licht bovendien als een ergernis.

Fietsverlichting voor en achter, reflecterende strips op fietsbanden en een reflector zijn verplichte onderdelen op een fiets. Vooral nu de zon zich in deze tijd van het jaar minder uren laat zien ben je als (brom)fietser minder goed zichtbaar voor andere weggebruikers.

Dat het met de verlichting van fietsers in Den Helder nog matig gesteld is blijkt uit een controle op de Middenweg, gisteravond tussen
21.00 en 22.30 uur. Twee agenten bekeurden in die tijd maar liefst 17 (brom)fietsers zonder verlichting. Ze kregen een boete van 15 tot 40 euro.

Autodief aangehouden

Den Helder, donderdag 28 oktober 2004.

Een agent heeft dinsdagmiddag 26 oktober, na een snelheidscontrole op de Zanddijk, een 26-jarige autodief uit Den Helder aangehouden. De verdachte reed voorbij de controlepost in de richting van Callantsoog. De agent sprong in een dienstauto en zette de achtervolging in. Toen de man de gestolen auto tot stilstand bracht op de Helmweg in Grote Keeten kon hij worden gearresteerd.

De politie hanteert sinds kort een modernere manier van dagelijkse briefing waarbij fotos van bijvoorbeeld veelplegers, maar ook van gestolen voertuigen worden geprojecteerd op een scherm. Bij de ochtendbriefing zag de agent een foto van het voertuig, dat in de nacht was gestolen bij een inbraak in de Goudsbloemstraat.

De verdachte werd na zijn aanhouding ingesloten. Hij verklaarde de auto, met de sleutels erin, in de stad te hebben aangetroffen. Kennelijk hebben de inbrekers het gestolen voertuig achtergelaten. De mogelijke betrokkenheid van de aangehouden verdachte bij de inbraak, kon niet worden vastgesteld. Hij is vanmiddag op last van de officier van justitie heengezonden met een proces-verbaal op zak. Het onderzoek naar de inbraken wordt door de recherche voortgezet.

Er hebben er zich in de afgelopen maanden in Den Helder een twintigtal woninginbraken voorgedaan waarbij de daders binnen kwamen na het open hengelen van de voordeur. Dit is in sommige gevallen mogelijk wanneer de deur niet op het nachtslot zit. In 5 gevallen werden er autosleutels meegenomen en werd tevens de auto voor de deur gestolen. De politie wijst bewoners erop maatregelen te nemen zoals: deuren en ramen goed afsluiten (nachtslot en knevels op deur), buitenverlichting aanbrengen en autosleutels en waardevolle goederen veilig opbergen.