ANBO

Motie brengt oplossing voor Lattende AOW-ers dichterbij

De Tweede kamer heeft staatssecretaris Van Hoof in een motie gevraagd om de regels voor AOW-ers met een LAT-relatie snel te verduidelijken. Want slechte voorlichting aan AOW-gerechtigden met een LAT-relatie leidt tot onterechte verdenking van samenwonen. De ANBO kaartte dit probleem twee jaar lang aan bij de politiek en krijgt eindelijk bijval.

Onterecht verdacht

De meerderheid van de Tweede Kamer én de ANBO vinden dat AOW-ers met een LAT-relatie te vaak onterecht worden verdacht van stiekem samenwonen. Het predikaat samenwonen leidt tot een korting op het pensioen van ongeveer 300,- bruto per maand. Het is echter onduidelijk of en wanneer samen doen en samen zijn bij 65-plussers met een LAT-relatie het predikaat samenwonen moet krijgen. De ANBO trok hierover al eerder aan de bel bij pers en politiek en maakte goede afspraken met uitvoeringsinstantie SVB. Staatssecretaris van Hoof had juridische bezwaren tegen de nieuwe afspraken en trapte op de rem.

LAT-ten is geen samenwonen

De ANBO vindt dat ouderen die veel samen doen maar hun eigen woonruimte aanhouden, recht hebben op het hogere alleenstaanden pensioen. Alleenstaanden hebben een hoger pensioen omdat ze de lasten van de woonruimte niet kunnen delen met een ander. Hetzelfde geldt voor partners met een LAT-relatie: iedere partner betaalt zijn of haar eigen vaste lasten met betrekking tot de woning.

Regeling voor gedupeerden

Ook vindt de ANBO dat er een regeling moet komen voor oudere LAT-ers die al veroordeeld zijn tot terugbetalen. Het gaat vaak over grote bedragen, omdat de SVB over een aantal terugvordert.

De ANBO adviseert gedupeerden de SVB (opnieuw) te verzoeken de schuld kwijt te schelden vanwege onduidelijke regelgeving en gebrekkige voorlichting. De kans van slagen is door het Kamerdebat en de aangenomen motie aanzienlijk vergroot.

Standpunt SVB en haar cliëntenraad klik hier