Erasmus MC


28-10-04: Vroeggeborenen hebben baat bij individuele ontwikkelingsgerichte zorg
Erasmus MC NIDCAP training centrum officieel geopend

Rotterdam, 28 oktober 2004 - Te vroeg geboren kinderen zijn erg kwetsbaar en hebben een verhoogde kans op stoornissen in de ontwikkeling die zo vroeg mogelijk moeten worden aangepakt Individuele ontwikkelingsgerichte zorg voor (te) vroeggeborenen (NIDCAP: Newborn Individual Development Care Assessment and Program) begint daarmee al op de neonatale intensive care vlak na de geboorte. Te vroeg geboren kinderen die volgens de NIDCAP methode worden geobserveerd en behandeld blijken minder lang opgenomen te blijven, korter beademing nodig te hebben en zich beter te ontwikkelen dan kinderen die niet volgens deze methode worden verzorgd. Het Leids Universitair Medisch Centrum en het Erasmus MC - Sophia openen een zogenaamd NIDCAP training centrum.

Individuele ontwikkelingsgerichte zorg voor (te) vroeggeborenen (NIDCAP: Newborn Individual Development Care Assessment and Program) betekent een belangrijke verbetering in de kwaliteit van zorg. Hierbij wordt het gedrag van het kind niet-belastend geobserveerd en wordt een individueel behandelplan gemaakt en uitgevoerd om onnodige stress bij het kind te voorkomen. Het is van groot belang dat in Nederland een goede infrastructuur wordt opgebouwd waarin die individuele ontwikkelingsgerichte zorg kan worden gegeven.

Dankzij de introductie van neonatale intensieve zorg overleven veel meer kinderen dan vroeger een vroeggeboorte. De intensieve behandeling die deze kinderen soms moeten ondergaan, heeft echter ook negatieve kanten, zoals de kans op beschadiging van longen, ogen en hersenen. Hersenschade kan ontstaan wanneer een kind gedurende enige tijd, om wat voor reden dan ook, in een slechte lichamelijke conditie is. Maar ook pijn en stress kunnen abrupte veranderingen in de hersendoorbloeding veroorzaken en zo de oorzaak zijn van hersenschade.

Te vroeg geboren kinderen zijn erg kwetsbaar. Voor de normale ontwikkeling zijn hersenen en zintuigen van elkaar afhankelijk. Welke zenuwcellen en verbindingen blijven bestaan, wordt mede bepaald door de zintuiglijke ervaringen van het kind. Door de vroeggeboorte ontstaat voortijdige activering van de nog onrijpe hersenschors. Dit zou de verfijning van het neuronale netwerk kunnen verstoren en kan de ontwikkeling van complexe hersenfuncties zoals aandacht, leren, geheugen en gedrag nadelig beïnvloeden.

Met behulp van NIDCAP leren ouders, verpleegkundigen, paramedici en artsen goed te kijken naar het gedrag van het kind. Er wordt een multidisciplinair zorgplan gemaakt waarin de omgeving en verzorging zo veel mogelijk wordt aangepast aan de individuele behoeften van het kind. . Men moet in plaats van taakgericht, patiëntgericht (rond het kind en zijn ouders) in multidisciplinair teamverband leren werken. Het introduceren van NIDCAP als zorgplan op de neonatale intensive care afdeling vereist dan ook een grote inspanning van iedereen.