Ingezonden persbericht


Testbeeld Europa vandaag online

Nieuwe website volgt europarlementariërs op de voet

De vandaag gelanceerde website Testbeeld Europa maakt het mogelijk het beeld van besluitvorming in Europa voor de Nederlandse burger scherper te stellen. De website is de opvolger en verbeterde versie van EP-Monitor en volgt de 27 nieuwe Nederlandse europarlementariërs in hun werk.

Gisteren liep de spanning in het Europees Parlement hoog op. De beoogde nieuwe voorzitter van de Europese Commissie trok zijn groep van Commissarissen terug, vlak voordat het Parlement zou stemmen over de goedkeuring van de nieuwe Commissie.

Europarlementariërs stemmen regelmatig over belangrijke en minder belangrijke onderwerpen. Hoe de 27 Nederlandse europarlementariërs daarbij opereren, is vanaf vandaag te volgen op de nieuwe website Testbeeld Europa (www.testbeeldeuropa.nl). De website, een initiatief van het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP), volgt de 27 nieuwe Nederlandse leden in hun werk in het Europees Parlement. De website is de opvolger van de EP-Monitor (www.ep-monitor.nl) die van mei 2002 tot aan de Europese verkiezingen in juni van dit jaar de toenmalige ploeg europarlementariërs volgde.

Het IPP heeft de afgelopen twee jaar op deze website het werk van de Nederlandse europarlementariërs gevolgd en verslag gedaan van belangrijke stemmingen in het Europees Parlement. In aanloop naar de verkiezingen in juni 2004 werd deze website uitgebreid met de verkiezingsspecial www.geenwoorden.nl, waarop de Nederlandse europarlementariërs de kans kregen aan te geven wat zij de afgelopen vijf jaar hadden waargemaakt van hun verkiezingsbeloften in 1999 (woorden en daden).

Beide websites zijn met het aantreden van het nieuwe Europees Parlement in september 2004 samengevoegd tot de nieuwe website www.testbeeldeuropa.nl. Volgens dezelfde werkwijze worden de nieuwe Nederlandse europarlementariërs wederom gevolgd in hun stemgedrag. Nieuw daarbij is het zichtbaar maken van de aan- en afwezigheid van de parlementariërs tijdens plenaire vergaderingen. Van alle hoofdelijke stemmingen wordt geregistreerd of de Nederlander al dan niet aanwezig was (de presentielijst getekend) en of hij of zij in geval van aanwezigheid ook daadwerkelijk aan de stemming heeft deelgenomen.

Naast informatie over de werking van het Europees Parlement en de Nederlandse europarlementariërs, biedt de website nieuws over en uit het EP en wordt er verslag gedaan van belangrijke hoofdelijke stemmingen. Onafhankelijke maatschappelijke organisaties en deskundigen geven daarbij hun oordeel het stemgedrag van de europarlementariërs en de gevolgen daarvan voor de besluitvorming in Europa.

Noot voor de pers

Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met:

Nico Bloot, IPP-voorlichting. Telefoon 020 5217638 of 06 21464984

Judith Baltus, projectleiding. Telefoon 020 5217656 of 06 12681347

Het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP) is een landelijke, niet-partijgebonden organisatie die als doel heeft de politieke en maatschappelijke participatie te bevorderen.

Amsterdam, 28 oktober 2004