HUIJSKENS EN ISTHA

BAT garandeert werkgelegenheid voor een jaar

28 Oktober 2004

BAT garandeert werkgelegenheid voor een jaar na aankondiging reorganisatie
Aantal ontslagen beperkt tot 180 medewerkers

Zevenaar - De directie van British American Tobacco Manufacturing b.v. betreurt het om het voornemen te moeten aankondigen circa 180 (163 voltijds arbeidsplaatsen) van de 800 medewerkers te ontslaan. De adviesaanvraag is vandaag voorgelegd aan de ondernemingsraad voor consultatie en de onderhandelingen met de bonden over het sociaal plan, dat zorg draagt voor de personele consequenties, zullen binnenkort beginnen.

De directie is ervan overtuigd dat de voorgestelde maatregelen zullen leiden tot een verbetering van de concurrentiepositie van het Zevenaarse productiebedrijf.
BAT Zevenaar kan na de nu aangekondigde beperkte ontslagronde verder produceren omdat het productievolume van 25 miljard sigaretten voor een jaar is veiliggesteld. Voor de overige werknemers is de garantie afgegeven dat in die periode geen gedwongen ontslagen zullen vallen.

Voor de langere termijn moet echter ook duidelijkheid komen over de positie van BAT Zevenaar. Overigens is bekend dat ook andere BAT productiebedrijven in Europa onder druk staan. Daarom zal de directie van BAT Zevenaar het Europese productie management van de BAT groep vragen om een studie te doen naar de productiecapaciteit van de groep in Europa en de toekomstige positie van het Zevenaarse productiebedrijf in de Europese context. De opzet en de doorlooptijd van die studie zal in nauw overleg met de betrokken partijen in de komende weken worden vastgesteld .

---
Het voorgenomen besluit is gebaseerd op een interne studie, die tot doel had tot voorstellen te komen om de concurrentie positie van het bedrijf te verbeteren. Er zijn ook interne studies verricht in enkele andere BAT productiebedrijven in Europa. Aanleiding voor de studies waren de teruglopende sigarettenverkopen in de West Europese landen en de stijging van de productiekosten.

---
BAT Manufacturing b.v. in Zevenaar produceert internationale sigarettenmerken zoals Winfield, Lucky Strike, Peter Stuyvesant en Dunhill. Van de totale productie is circa 85% bestemd voor het buitenland. Frankrijk, Duitsland, Griekenland en Nederland zijn de grootste markten voor de Zevenaarse onderneming.