Productschap Margarine


28.10.2004

Romi Vlaardingen sluit deuren

De Vlaardingse vestiging van Romi Smilfood wordt eind 2005 gesloten. Vorige week is dit voornemen aan vakbonden, ondernemingsraad en medewerkers bekendgemaakt. De palmolieraffinaderij wordt eind dit jaar gesloten, de margarinelijn wordt in de loop van 2005 naar Heerenveen overgebracht.

De directie van Romi Smilfood heeft hiertoe besloten omdat voortzetting van beide activiteiten in Vlaardingen economisch niet meer verantwoord zou zijn. Tegenover een stijgende vraag naar palmolie staan omvangrijke investeringen in raffinagecapaciteit voor palmolie in de Europoort, waardoor er overcapaciteit in deze sector dreigt te ontstaan. De verwachting is dat de raffinagecapaciteit in 2005 verdubbeld zal zijn, waardoor het voor een relatief kleine speler als Romi Smilfood te moeilijk wordt om zich te handhaven. Wat de margarineproductie betreft, daarvan is het de bedoeling dat concentratie op de locatie in Heerenveen bijdraagt aan een herstel van de marges.

Tot eind dit jaar wordt alleen nog geraffineerd ter afhandeling van lopende contracten. Nieuwe verkoopovereenkomsten voor geraffineerde palmolie worden niet meer gesloten. Aan de OR is om advies gevraagd, met de vakbonden is overleg gevoerd over een sociaal plan voor de medewerkers die niet via herplaatsing aan een baan kunnen worden geholpen.