Productschap Margarine


28.10.2004

IMO vindt compromis zeetransport plantaardige oliën

De International Maritime Organisation (IMO) heeft op het laatste moment een compromis bereikt waardoor er geen totaal verbod komt op het gebruik van producttankers voor zeetransport van plantaardige oliën met ingang van 2007.

Nederland, Panama en de VS kwamen met een voorstel dat tegemoet kwam aan de angst van veel lidstaten dat er niet genoeg Type I en II chemicaliëntankers beschikbaar zullen zijn. Momenteel worden plantaardige oliën met name in producttankers vervoerd. Het voorstel is onlangs aangenomen tijdens de plenaire bijeenkomst van het IMO Marine Environment Protection Committee (MEPC).

Het compromis behelst een toelating voor type III producttankers om plantaardige oliën te vervoeren indien ze zijn uitgevoerd met vergelijkbare apparatuur die vervuiling tegengaat als die welke bij Type II chemicaliëntankers wordt aangetroffen. Dit omvat bijvoorbeeld de specificaties met betrekking tot dubbele wanden en dubbele bodems. Ook schepen met een NLS certificaat (Noxious Liquid Substances) komen in aanmerking voor vervoer van oliën.
Er zijn ook partijen die bedenkingen hebben: moderne type III tankers zijn gemakkelijk aan te passen, terwijl dat bij oudere modellen moeilijk of geheel niet mogelijk is.