Ingezonden persbericht


Netwerknotarissen voeren actie

Schenken in november is leuker dan in december

Baarn, donderdag 28 oktober 2004

Schenken gebeurt meestal in december. Waarom eigenlijk? Het hele jaar door zijn er veel aardiger momenten om geld te schenken aan kinderen of derden. Gelegenheden als verjaardag, jubileum of huwelijksdag - zowel van de schenker als van de ontvanger - lenen zich zeker zo goed voor het doen van een schenking. Om het aloude patroon te doorbreken, voeren de 135 kantoren van Netwerk Notarissen in november een schenkingsactie. Als u in één keer zowel de schenking 2004 als de schenking 2005 regelt, profiteert u van extra voordeel.

Met een notariële schenkingsakte kunnen zowel de schenker als de ontvanger profiteren van belastingvoordeel.
De akte is de garantie dat uw schenking rechtsgeldig is. Uw erfgenamen hoeven later minder successierechten te betalen. En u profiteert in november van extra actievoordelen! Zeker als u in één keer twee schenkingen bespreekt. Aan het einde van de eerste bespreking wordt de schenkingsakte 2004 gepasseerd, de schenkingsakte 2005 kunt u in januari ondertekenen.

Er zijn genoeg redenen om al dan niet jaarlijks geld te schenken en te profiteren van belastingvoordelen. De ontvangers krijgen meer en u betaalt minder belasting. U kunt uw kinderen ook periodiek geld schenken zodat zij dit (onbelaste) bedrag verder kunnen laten groeien zonder hierover later successierecht te moeten betalen. Ook kan een schenking besparing opleveren van inkomstenbelasting en premies volksverzekeringen. Kortom, schenken draagt bij aan een gunstige overgang van vermogen. Schenkingen kunnen op uiteenlopende manieren worden gedaan, met steeds andere juridische, fiscale en financiële voordelen. In november voeren alle 135 vestigingen van Netwerk Notarissen een schenkingsactie. Wilt u in aanmerking komen voor de actievoordelen, neem dan contact op met een door u gekozen Netwerkkantoor (www.netwerknotarissen.nl/mijnnotaris).

Met een notariële schenkingsakte voorkomt u dat er discussie ontstaat over de geldigheid van een schenking. Een schenking is ongeldig als deze niet op de juiste wijze is gedaan of als de schenking is gedaan door iemand die dat niet had mogen doen. Of over een schenking belasting moet worden betaald, hangt af van de waarde van de schenking en de relatie tussen de schenker en de ontvanger. Met de schenkingsrechtcalculator
(www.netwerknotarissen.nl/schenkingscalculator) kan gemakkelijk worden uitgezocht of en hoeveel schenkingsrecht is verschuldigd.

Wilt u weten waar de kantoren van Netwerk Notarissen zijn, surf dan naar www.netwerknotarissen.nl/mijnnotaris.


---

-------------------