Ingezonden persbericht


Persbericht

Lawaai-activiteit kleiduivenschieten past niet in natuurgebied

Natuurorganisaties vechten uitbreiding jachtschietsport op Veluwe (Elspeet) aan

Arnhem, 25 oktober 2004

De Gelderse Milieufederatie, Het Geldersch Landschap, Staatsbosbeheer regio Gelderland, Natuurmonumenten en de Stichting tot behoud van het Veluws Hert maken bezwaar tegen de forse uitbreiding van de bovengrondse schietactiviteiten van het jachtschietsportcentrum te Elspeet.

Het aantal schieturen met hagelgeweer (kleiduivenschieten) gaat omhoog van 9 naar 38 uur per week. Daarop komen er ook nog eens 10 vrij te kiezen schietdagen van 10 uur bij.

De uitbreiding betekent dat ruim 1400 hectare bos en heide op de Veluwe te maken krijgt met geluidsoverlast. Deze ontwikkeling is volstrekt in strijd met het beleid voor de Veluwe dat gericht is op behoud van duisternis, ruimte en vooral ook stilte. Dit zeker ook ten behoeve van de mens: de buurtbewoners, en de vele mensen die de Veluwe als recreant opzoeken om hier te genieten van de omgeving en tot rust tekomen.

De natuurorganisaties vinden het onbegrijpelijk dat de gemeente Nunspeet een milieuvergunning wil verlenen die volledig tegemoet komt aan de uitbreidingswensen van het schietsportcentrum ten behoeve van een zeer kleine doelgroep. Het sportcentrum ligt binnen het centraal Veluws natuurgebied. De uitbreiding kan leiden tot verstoring van beschermde inheemse dieren en leidt tot een serieuze afname van de kwaliteit van de natuurgebieden, alsmede de leefbaarheid en de belevingskwaliteit voor veel mensen . Op 1200 meter ten oosten van het schietcentrum bevindt zich zelfs een stiltegebied.

Een lawaai-activiteit als kleiduivenschieten past niet in het centrum van een natuurgebied als de Veluwe.

190ccba.gif

Voor de redactie,