Socialistische Partij

Van Ardenne geeft alsnog noodhulp voor Palestijnse gebieden

28-10-2004 * Minister Van Ardenne (Ontwikkelingssamenwerking) geeft dit jaar alsnog 3 miljoen euro als bijdrage voor de noodhulpactiviteiten van de UNWRA, de VN-organisatie voor de Palestijnse vluchtelingen. De bijdrage komt bovenop de 11,8 miljoen euro die het ministerie jaarlijks aan de UNWRA beschikbaar stelt. SP-senator Anja Meulenbelt, die eerder bij de minister aandrong haar besluit tot stopzetting van de noodhulp te heroverwegen, is erg blij met het besluit.

Senator Meulenbelt complimenteert minister Van Ardenne met haar besluit om alsnog over 2004 noodhulp aan Gaza te geven. De minister was daartoe aanvankelijk niet bereid. Zij wilde pas aan het einde van het jaar bekijken of er nog geld over zou zijn voor dit doel. Dat is blijkbaar het geval, gezien haar nieuwe beslissing. Volgens Meulenbelt hebben ook andere fracties zich in de afgelopen maanden ingespannen om de minister te bewegen haar standpunt te herzien.

De UNRWA zorgt al vele jaren in Palestijnse vluchtelingenkampen voor onderwijs en medische zorg, en heeft sinds het begin van de tweede Intifada een noodfonds ingericht. Dat is bestemd voor voedselhulp en eerste zorg wanneer mensen dakloos zijn geworden in de bezette Palestijnse gebieden. Nederland stond in dat kader bekend als een betrouwbaar donorland. Maar in 2000 gaf Nederland 12 miljoen dollar voor de noodhulp, in 2001 5 miljoen, in 2002 twee en een half miljoen. Daarna bleven de verzoeken tot steun echter onbeantwoord.

Volgens Meulenbelt is een Nederlandse bijdrage aan de noodhulp broodnodig. De armoede, de werkloosheid en de ondervoeding in de Gazastrook stijgt snel. Verder zal een bevolking die zich door de hele wereld in de steek wordt gelaten, meer neigen naar extremisme en geweld, en daar is niemand bij gebaat.

Door hulpverleners en vredesactivisten in Palestina en Israël is sterk op voortzetting van de noodhulp aangedrongen. Onder hen René Aquarone van UNRWA, een Nederlander die al vele jaren in Gaza werkt, en de Israëlische vredesactivist Uri Avnery. De laatste liet aan de Senaat weten: `UNRWA is doing a tremendous job. Without them, the situation would be catastrophical. I cannot imagine any sane person wanting to stop their work.'

Anja Meulenbelt is naast Eerste-Kamerlid regelmatig werkzaam in de Gazastrook, waar ze voor Stichting Kifaia een organisatie voor gehandicapten ondersteunt.