Gemeente Groningen

woensdag 27 oktober:
Derde GSB periode van start in 2005

In 2005 gaat het derde programma Grote Stedenbeleid (GSB III) van start. Het MeerjarenOntwikkelingsProgramma (MOP) voor de gemeente Groningen wordt binnenkort door de Raad vastgesteld voor 5 jaar en loopt tot en met 2009. Het Grote Stedenbeleid is op gedeeld in de drie zogenaamde pijlers, de Economische, de Fysieke en de Sociale pijler.

Nieuw is dat de middelen die Groningen in het kader van GSB III ontvangt van het Rijk, worden uitgekeerd in drie brede doeluitkeringen (BDUs) die eerdergenoemde pijlers omvatten. De BDUs Economie, Fysiek en Sociaal, Integratie en Veiligheid. Als gemeente kun je zelf keuzes maken hoe je deze BDU gelden inzet binnen de met het Rijk afgesproken kaders. Dit is een verbetering ten opzichte van de vorige GSB periode, waarin een veelheid van regelingen bestond die alle een eigen verantwoordingskader en rapportage verplichting hadden.

Veiligheidsbeleid
Nieuw is ook dat er vanuit het rijk meer nadruk gelegd wordt op veiligheidsbeleid. De BDU voor de Sociale pijler is specifiek gericht op drie gebieden: Sociaal, Integratie en Veiligheid en wordt dan ook de BDU SIV genoemd. Het Veiligheidsbeleid van de gemeente Groningen wordt nader beschreven in het Veiligheidsplan Groningen 2005 2009. Dit plan zal binnenkort aan de Raad worden aangeboden.

Middelen
Voor de komende vijf jaar is er 71 miljoen euro beschikbaar voor de Sociale pijler middels de BDU Sociaal, Integratie en Veiligheid, de BDU Fysiek behelst 61 miljoen euro en de BDU Economie 5 miljoen euro.

Achtergrond informatie
Sinds 1995 bestaat er een Grote Stedenbeleid (GSB) in Nederland. Uitgangspunt van dit beleid is, dat het Rijk de grote steden een impuls geeft om hun problemen aan te pakken. Het Rijk maakt hierover met de steden meerjarige afspraken en stelt geld beschikbaar om deze afspraken te realiseren. Voorwaarde is dat de afspraken resultaatgericht en meetbaar zijn. Dit alles wordt vastgelegd in een convenant. Er zijn inmiddels twee GSB-periodes geweest. De derde periode start in 2005 en loopt tot 2009. Het convenant voor de derde periode wordt op 3 februari 2005 door de burgemeesters van de betrokken steden ondertekend.

De middelen ontvangt Groningen met ingang van de GSB III periode van het Rijk in de vorm van drie Brede Doeluitkeringen (BDUs). Deze BDUs zijn onderverdeeld in de zogenoemde pijlers fysiek, economie en sociaal, integratie en veiligheid. Binnen het kader van een BDU is de stad vrij in de besteding van het geld.

Het Grote Stedenbeleid Groningen 2005 2009 staat beschreven in het MeerjarenOntwikkelingsProgramma (MOP) Grote Stedenbeleid (GSB) III 2005 - 2009.