Gemeente Amsterdam

Ook lege taxi's op tram- en busbanen
27 oktober 2004 - Lisa Neves Gonçalves
De gemeente Amsterdam schrapt de algemene bepaling die lege taxi`s verbiedt gebruik te maken van tram- en busbanen. Op 1 februari jl. is de regeling voor het rijden van de taxi's op tram- en busbanen ingevoerd. Alleen taxi's met een ontheffing mogen gebruik maken van de baan. De ontheffing is persoonsgebonden en één jaar geldig. Daarnaast wordt de ontheffing alleen verleend aan taxichauffeurs die beschikken over stad- en stratenkennis. In eerste instantie mochten alleen taxi's met klanten gebruik maken van de regeling. De gemeenteraad heeft deze regeling opgeschort in afwachting van de resultaten van een onderzoek naar de werkelijke hinder van taxi's op banen.

Er is een onderzoek (nulmeting) gehouden naar de kwaliteit van de Amsterdamse straattaxi. Er is gekeken naar de werkelijke hinder van taxi's op tram- en busbanen. Uit het onderzoek blijkt o.a. dat de algemene hinder beperkt is op de dienstregeling van het openbaar vervoer. Daarom is het niet noodzakelijk om lege taxi's die wel in dienst moeten zijn, te weren van de tram- en busbanen. De aanpassingen van de regeling zijn op basis van de nulmeting en de ervaringsgegevens van het eerste half jaar van de werking van de regeling. Begin volgend jaar wordt een uitvoerige evaluatie gehouden op basis waarvan besloten wordt of en onder welke voorwaarden ook andere weggebruikers gebruik mogen maken van de tram- en busbanen.

De bestuurder van een taxivoertuig mag alleen gebruik maken van de tram- en busbanen die zijn gemarkeerd met lijnbus. Ook maakt de gemeente afspraken met de politie over stringentere handhaving van het gewenste verkeersgedrag van taxi`s op tram- en busbanen. Specifiek zal beter worden gelet op snelheidsovertredingen en het tussentijds op- en afrijden van tram- en busbanen.

© Gemeente Amsterdam