Gemeente Almere

Nieuwe opzet voor gebouw aan weerwater

Het college is akkoord gegaan met een wijziging in het Masterplan voor het stadscentrum. Naast het Ziekenhuis, ten zuiden van de Hospitaalweg zou een groot blok komen met winkels op het gebogen maaiveld en daarboven 340 woningen. In plaats daarvan komen er in eerste instantie nu winkels tegenover de in aanbouw zijnde HEMA en langs de Diagonaal, de belangrijkste winkelstraat in het nieuwe Stadshart. Die rij winkels wordt afgesloten met een toren van 40 meter hoog waarin appartementen komen.

In een later stadium kunnen er achter de nu te bouwen winkels blokken met winkels worden gebouwd die een parkeergarage met meerdere verdiepingen in het midden omsluiten. Deze blokken worden dan gebouwd tot aan de Wandellaan aan de kant van het ziekenhuis en tot aan de Esplanade die aan het Weerwater grenst. Bovenop deze winkels kunnen ook torens met appartementen verrijzen. Tot aan de bouw blijft het terrein nog leeg en kan als tijdelijke parkeerplaats voor 614 autos gebruikt worden.

Het grote voordeel van het gewijzigde plan dat ook door het Rotterdamse architectenbureau OMA van Rem Koolhaas is gemaakt, is de fasering en de uitbreiding van de oppervlakte commerciële ruimte. In eerste instantie worden er met de bouw van de winkels parkeerplaatsen in de Grote Garage onder het gebogen maaiveld meegenomen. Later kunnen daar nog tussen de 1530 en 2125 parkeerplaatsen aan worden toegevoegd bij de realisering van de tweede fase.