STICHTING HOUT EN MEUBEL



Woerden, 28 oktober 2004

CORRECTIE !
Werkervaring in timmerindustrie bezegeld met mbo diploma

Feestelijke afronding EVC traject op HOUT 2004

CORRECTIES = 26 werknemers ipv 24; 2e zin: EVC project van SH&M.

Op woensdag 27 oktober ontvingen 26 werknemers in de timmerindustrie, na een succesvol scholingstraject, een mbo-diploma. De geslaagden namen deel aan het eerste EVC project van Stichting Hout & Meubel (SH&M). Doel is ongediplomeerde werknemers met een jarenlange ervaring in de houtbranche aan een volwaardig mbo diploma te helpen via aanvullende scholing. De timmerindustrie tracht langs deze weg het gebrek aan werknemers in het midden en hoger kader terug te dringen.

De feestelijke diploma-uitreiking vond plaats tijdens de beurs HOUT 2004 in Ahoy. Frans Bastiaansen sprak, namens de Nederlandse Bond van Timmerfabrikanten, zijn oprechte bewondering uit voor het getoonde doorzettingsvermogen van de eerste lichting kandidaten.'U hebt de afgelopen periode een groot deel van uw vrije tijd geïnvesteerd in uw professionele ontwikkeling en u gaat daar onmiskenbaar van profiteren, voor de rest van uw werkzame leven', gaf hij de toehoorders mee.

Het project richt zich op mensen in de timmerindustrie die wel veel ervaring hebben maar niet de juiste of verouderde diploma's. Aan het project Erkennen van Verworven Competenties (EVC) namen in de afgelopen periode 41 kandidaten deel.

De kandidaten stelden onder begeleiding van SH&M een portfolio samen. Drie kandidaten bleken direct in aanmerking te komen voor een mbo-diploma. Drie andere deelnemers hadden ook recht op een diploma, maar besloten opscholing te volgen voor een ander beroepsaccent zodat zij zelfs recht kregen op twéé diploma's. De 35 overige deelnemers ontvingen een persoonlijk scholingsadvies voor de nog ontbrekende competenties. Iedere kandidaat kreeg eind 2003 een eigen lespakket van SH&M voor een kortdurend modulair onderwijstraject. De praktische scholing vond zoveel mogelijk op de werkplek plaats. Voor de theorie was men aangewezen op zelfstudie.

In de stuurgroep, die het het EVC-project begeleidt, zijn vertegenwoordigd: Nederlandse Bond van Timmerfabrikanten (dhr F. Bastiaansen), Scholing- en Werkgelegenheidsfonds Timmerindustrie (mw S. Roos), Hout- en Meubileringscollege (dhr D. Hutteman), FNV Bouw (dhr Rutten), STOAS (dhr R. Klarus), Hout- en Bouwbond CNV (dhr Lahoye) en SAOB (dhr van Rooijen).

De geslaagden zijn werkzaam bij de volgende bedrijven: Ad Donkers, B.B. Trappenmakerij, De Timmerwinkel B.V., Elbeco Houtbewerking, Timmerbedrijf Veens, Timmerfabriek de Gagel, Timmerfabriek Hendriksen B.V., Timmerfabriek L. de Jong & Zn, Timmerfabriek Peter van Duijnhoven, V.O.F. Brünken, Veerman De Rijp, Vianen Kozijntechniek B.V., Vos Trappenfabriek, Wandenservice B.V., Timmerfabriek de Groenendijk.

Voor meer informatie over het EVC loopbaantraject: www.shm.nl, bij het onderdeel voor bedrijven.

Noot voor de redactie/