Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T


1e Wereld Psoriasis Dag

Nieuw internationaal onderzoek toont aan dat mensen met Psoriasis nog steeds worden gediscrimineerd

Patiënten vragen om betere zorgstandaarden

Praag, Tsjechië, 29 oktober 2004 - Mensen met psoriasis worden nog steeds sociaal niet geaccepteerd. Dit blijkt uit de resultaten van een nieuw internationaal onderzoek dat vandaag -Wereld Psoriasis Dag - wordt bekendgemaakt. Deze resultaten vragen om een beter bewustzijn en meer begrip voor de gevolgen van deze ziekte, aldus Ria Bloemberg, woordvoerder van de Psoriasis Vereniging Nederland.

Het onderzoek is in vijf landen* gehouden onder het algemene publiek en wijst uit dat ongeveer de helft van alle mensen patiënten met psoriasis niet zouden kussen of omhelzen, en niet met hen zouden gaan zwemmen of voedsel zou eten dat door hen is klaargemaakt Dit terwijl de huidziekte niet besmettelijk is.

Uit de onafhankelijke telefonische enquête onder meer dan 5.000 demografisch representatieve personen kwam naar voren dat de meesten denken dat psoriasis een veel zeldzamer huidziekte is dan in werkelijkheid: 49% denkt dat het bij 1 op de 1.000 mensen of minder voorkomt , terwijl dit circa 1 op de 50 is. Ongeveer 31% van de mensen denkt dat psoriasis besmettelijk is of weet niet dat dat in werkelijkheid juist niet zo is.

Het grootste deel van de ondervraagden (76%) weet wel dat psoriasis wordt veroorzaakt door zowel genetische factoren als omgevingsfactoren, maar toch nog bijna 2 op de 10 mensen dachten dat slechte hygiëne de belangrijkste veroorzaker van psoriasis is. Dit kan mede verklaren waarom zoveel mensen psoriasispatiënten blijven uitsluiten.

Uit recent onderzoek door NIPO in Nederland bleek dat in ons land 17% denkt dat psoriasis besmettelijk is.

Een mondiale roep om actie

Wereld Psoriasis Dag, een initiatief van verenigingen voor psoriasispatiënten over de hele wereld, dermatologen en patiënten , is bedoeld om mensen over de hele wereld wakker te schudden en te wijzen op de pijn en sociale uitsluiting die psoriasis veroorzaakt. Deze dag vormt tevens het begin van een nieuwe patiëntencampagne die oproept tot dringende actie om de kwaliteit van leven van mensen met psoriasis aanzienlijk te verbeteren.

"Psoriasis en arthritis psoriatica zijn invaliderende aandoeningen. Voor 1 op de 50 Nederlanders en 125 miljoen mensen over de hele wereld die aan psoriasis lijden, kan het leven extreem moeilijk zijn en we worden nog steeds gediscrimineerd vanwege de niet fraai uitziende huidafwijkingen," zegt Ria Bloemberg van de PVN "Wij willen een betere zorgstandaard voor de mensen met psoriasis. Kortom, we willen hoop op een zonniger toekomst."

Tot de vorige eeuw hadden mensen met psoriasis weinig keuze bij de behandeling van psoriasis. Omdat er weinig over de huidziekte bekend was en men dacht dat deze besmettelijk was, werden psoriasislijders gemeden en zelfs opgesloten in leprakolonies. Hoewel er nog steeds geen genezing mogelijk is, bestaan er nu nieuwe, verbeterde behandelingen. Met een combinatie van brede en makkelijke toegang tot effectieve behandelingen, een verbeterd begrip en professionele steun kunnen mensen met psoriasis hun ziekte sterk verminderen en de kwaliteit van leven enorm verbeteren.


- EINDE -

*

Ingezonden persbericht