GOLDEN BYTES

SpijbelSMS: nieuw wapen in de strijd tegen schoolverzuim

C I T I Z E N A L E R T S E R V I C E S

Persbericht

Den Haag, 28 oktober 2004

SpijbelSMS: nieuw wapen in de strijd tegen schoolverzuim

Volgende week wordt in Nederland een uniek nieuw spijbel meldingsysteem in gebruik genomen. Hierbij worden ouders en verzorgers van leerlingen per SMS op de hoogte gebracht van de afwezigheid van hun kind. Maar ook de leerling zelf kan meteen een melding krijgen. Ervaringen met een soortgelijk systeem in het buitenland hebben de afgelopen tijd tot bijzonder goede resultaten geleid. Niet alleen bij het terugdringen van het aantal spijbelgevallen - waarbij het percentage afname van lichte spijbelgevallen in de praktijk tot 80% is verminderd - maar ook op het gebied van kostenbeheersing.

Met dit nieuwe systeem, dat is ontwikkeld door Citizen Alert Services en waarmee basisschool Het Spectrum in Amsterdam als eerste gaat werken, bespaart een school een aanzienlijke hoeveelheid tijd. Waar het melden van de ongeoorloofde afwezigheid per school nu nog tot anderhalf uur per dag in beslag neemt, wordt dit hiermee gereduceerd tot enkele minuten. Hierdoor worden de ouders sneller geïnformeerd, waardoor de betrokkenheid groter is en vermiste kinderen sneller worden gesignaleerd.

De (gemeentelijke) overheid besteed steeds meer aandacht aan ongeoorloofd verzuim. Spijbelende jeugd mist niet alleen een belangrijk deel van de scholing, maar blijkt daarnaast met regelmaat verantwoordelijk te zijn voor criminaliteit in de buurt. Daarom kent het SMS spijbel meldingsysteem niet alleen een automatische melding aan de leerplichtambtenaar, maar indien gewenst ook naar de wijkagent van politie.

De belangstelling voor het nieuwe systeem is nog voor de eerste introductie al bijzonder groot. Meerdere scholen hebben zich al gemeld als potentieel nieuwe gebruiker. Meer informatie over het systeem is te vinden op www.spijbelsms.nl.

Citizen Alert Services (CAS) is gespecialiseerd in alarmeringscommunicatie via SMS of MMS en beschikt over een eigen en speciaal daartoe ingerichte technische infrastructuur met een omvangrijke capaciteit. CAS heeft ondermeer eerder dit jaar een succesvolle test voor de aanvulling op het luchtalarm in de gemeente Vlaardingen uitgevoerd. Het bedrijf combineert kennis en ervaring op het gebied van overheid en veiligheid, communicatie en techniek.