Erasmus Universiteit Rotterdam

Visitatiecommissie positief over Rotterdamse opleiding Gezondheidswetenschappen

Organisaties in de gezondheidszorg hebben behoefte aan werknemers met een academische opleiding voor beleids- en managementfuncties in dit veld. Vrijwel alle afgestudeerden van de opleiding Gezondheidswetenschappen van de Erasmus Universiteit Rotterdam vinden binnen zes maanden een baan. Het instituut Quality Assurance Netherlands Universities, dat de opleidingen Gezondheidswetenschappen heeft gevisiteerd in opdracht van de Vereniging van Nederlandse Universiteiten (VSNU), heeft gisteren een positieve beoordeling van de Rotterdamse opleiding uitgebracht.

De Rotterdamse opleiding Gezondheidswetenschappen wordt verzorgd door het instituut Beleid en Management Gezondheidszorg (iBMG) dat is verbonden aan het Erasmus MC. Studenten worden opgeleid voor beleids- en managementfuncties binnen de zorgsector. De visitatiecommissie merkt op dat het iBMG in de wereld een unieke positie inneemt: 'Nergens is een dergelijke concentratie aan onderzoekers en opleidingen aanwezig.' In Nederland is volgens de visitatiecommissie alleen de specialisatie Beleid en Beheer binnen de Maastrichtse opleiding Gezondheidswetenschappen enigszins vergelijkbaar. De visitatiecommissie is met name te spreken over de kwaliteit van de staf en de externe contacten van het iBMG. Veel docenten vervullen een bestuurlijke functie in de gezondheidszorg en meerdere hoogleraren staan in de onlangs gepubliceerde top 100 van gezaghebbende personen in de gezondheidszorg.

Deze expertise komt tot uiting in het aanbod van opleidingen die een bachelor-masterstructuur kennen: de driejarige bacheloropleiding Gezondheidswetenschappen / Beleid en Management Gezondheidszorg en de drie masteropleidingen Zorgmanagement Health Economics, Policy and Law en Health Services Research. Dit studiejaar hebben bijna 100 eerstejaarsstudenten zich aangemeld, een stijging van 45 % ten opzichte van vorig jaar. Van de gevisiteerde opleidingen is Rotterdam de eerste die de bachelor-masterstructuur al helemaal heeft doorgevoerd. Deze is in het studiejaar 2002/2003 in werking getreden. Daarmee zijn de mogelijkheden voor differentiatie in het masterdeel aanzienlijk verbeterd en de opleidingen nog aantrekkelijker geworden.

De visitatiecommissie plaatste een kritische noot bij de internationalisering van de opleiding Gezondheidswetenschappen, die onder meer vorm moet krijgen in uitwisselingsprogramma's voor studenten. Het iBMG erkent dat dit een aandachtspunt is. De afgelopen jaren heeft succesvolle invoering van de bachelor-masterstructuur en onderwijsvernieuwing prioriteit gehad. De opleiding is nu klaar om de stap naar internationalisering te maken. Hiertoe zijn al contacten gelegd met de London School of Economics en met universiteiten in Berlijn en Oslo.