NV NOM, Investerings- ontwikkelingsmaatschappij voor Noord- Nederland

Start-up financiering CrystalQ BV

Het managementteam van CrystalQ BV te Stadskanaal heeft overeenstemming bereikt met de Investerings- en Ontwikkelingsmaatschappij voor Noord-Nederland (N.V. NOM) inzake de financiering van de start-up van CrystalQ. De NOM heeft hierbij een belang verworven van 40%, de resterende aandelen worden gehouden door het managementteam van CrystalQ.

CrystalQ BV
CrystalQ is een nieuwe onderneming, die zich heeft gevestigd op het terrein van Philips te Stadskanaal. CrystalQ houdt zich bezig met de productie van hoogwaardige halffabrikaten ten behoeve van de momenteel zeer snel opkomende LED (Light Emitting Diodes) industrie. LED's zijn lichtbronnen op basis van halfgeleidertechniek, die (mits voldoende sterk) een gloeilamp kunnen vervangen. Door recente ontwikkelingen maakt de LED steeds meer opgang als lichtbron, dit ten koste van de traditionele gloeilamp. LED's worden steeds meer gebruikt in o.a. stoplichten en auto's.

CrystalQ richt zich op de productie van extreem vlak gepolijste wafers (dunne schijfjes met een diameter van ca. 2 inch) van het materiaal saffier, een basis component voor de productie van voornoemde LEDS. De wafers worden door de klanten van CrystalQ (i.e. de LED fabrikanten) opgedampt met halfgeleidermateriaal (galliumnitride) en verzaagd, waarna de stukjes wafer als "lichtgevend deel" van een LED gebruikt worden.

De producten van CrystalQ zullen internationaal vermarkt worden. CrystalQ heeft zeer hoogwaardige kennis in huis, en is in staat om een kwaliteitsniveau te leveren wat op dit moment vrijwel nergens ter wereld geëvenaard kan worden. Er is een enorme behoefte aan een dergelijke speler, met name op het gebied van kleinere series. Er zijn contacten met een aantal vooraanstaande universiteiten en onderzoekscentra, die naar alle waarschijnlijkheid op korte termijn series wafers van CrystalQ zullen gaan bestellen. Daarnaast zal CrystalQ zich gaan richten op het verkopen van grotere aantallen aan de (internationale) LED industrie.

N.V. NOM
De NOM verstrekt risicodragende financiering en participeert in Noord-Nederlandse bedrijven, biedt begeleiding bij investeringen, subsidies en locatiekeuze, bevordert investeringen in Noord-Nederland en initieert projecten die de concurrentiekracht van het regionale bedrijfsleven vergroten.
De NOM heeft ca. ¤ 90 miljoen geïnvesteerd in ruim 120 ondernemingen die gevestigd zijn of zich gaan vestigen in Groningen, Frŷslan of Drenthe.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Joris Barendregt, Algemeen directeur CrystalQ BV, tel. 0599-632 630, info@crystalq.nl, www.crystalq.nl
Herbert Verheij, Directiesecretaris N.V. NOM, tel. 050-5214433, verheij@nom.nl, www.nom.nl