Ingezonden persbericht


Persbericht

Universiteit van Amsterdam met 10 Gigabit Ethernet klaar voor onderwijs van morgen

Nieuwe technologie verlaagt kosten onderwijs

Amsterdam, 28 oktober Het netwerk van de Universiteit van Amsterdam (UvA) is vanaf 25 oktober voorbereid voor een snelheid van 10 Gigabit per seconde. De nieuwe backbone, de belangrijkste verbindingsader van het netwerk, gerealiseerd in samenwerking met Cisco Systems, maakt het beheer eenvoudiger en verlaagt de operationele kosten. Daarnaast beschikt het over ruim voldoende capaciteit voor de toekomstige digitalisering van het onderwijs.

De UvA ervaart een aanhoudende groei van het interne dataverkeer. Studenten en medewerkers maken steeds intensiever gebruik van het netwerk en door het gebruik van multimediatoepassingen worden bestanden steeds omvangrijker. Daarnaast vragen internationale samenwerkingsverbanden; grootschalig onderzoek; archivering van omvangrijk beeldmateriaal zoals röntgenfoto s; het op locatie volgen van colleges en videoconferencing steeds meer bandbreedte van het universiteitsnetwerk. De huidige elektronische leeromgeving stelt hogere eisen aan de snelheid van een universiteitsnetwerk. Tegelijkertijd worden universiteiten beperkter in hun middelen om te investeren. Door gebruik te maken van nieuwe technologieën zoals 10 Gigabit Ethernet kan een universiteit op korte termijn kosten besparen en tegelijkertijd voldoen aan de eisen van morgen , zegt Steven Loewy, directeur Enterprise van Cisco Systems Nederland.

Met 22.000 studenten is de UvA één van de grootste universiteiten van Nederland. De UvA is gevestigd in 65 verschillende gebouwen in de binnenstad van Amsterdam. Het netwerk van de universiteit was sterk gedecentraliseerd en alle locaties hadden een eigen server. Hierdoor was het gecompliceerd om te beheren en waren er nauwelijks mogelijkheden tot verdere groei. De nieuwe backbone maakt het mogelijk om op termijn vanuit één centrale server te opereren. Daarnaast kunnen toepassingen zoals IP- telefonie onbelemmerd plaatsvinden. Met deze oplossing beschikt de UvA over voldoende capaciteit voor de onderwijseisen van morgen , aldus Frank van Tatenhove, manager IT-beheer van de UvA.

Volgens Van Tatenhove lag de keuze voor Cisco voor de hand: De UvA en Cisco werken al jarenlang samen. Bij de recente aansluiting van de UvA op het glasvezelnetwerk was Cisco één van onze partners. De nieuwe backbone is hier een logisch vervolg op , aldus van den Tatenhove. De nieuwe infrastructuur is gerealiseerd in een samenwerking tussen de UvA, KPN, Dimension Data en Cisco Systems.

Over Cisco Systems
Cisco Systems, Inc. (NASDAQ: CSCO), wereldwijd leider op het gebied van netwerkoplossingen voor internet, viert dit jaar dat het bedrijf zich al 20 jaar inzet voor technologische innovatie, een leidende positie in de bedrijfstak heeft en maatschappelijke verantwoordelijkheid hoog op de agenda heeft staan. Cisco Systems International BV, eigendom van Cisco Systems Inc., is de leverancier voor Cisco apparatuur in Europa. Meer informatie is beschikbaar via cisco.nl en het internationale laatste nieuws vindt u in de Cisco Newsroom.

Cisco, Cisco IOS, Cisco Systems en het Cisco Systems logo zijn geregistreerde handelsmerken van Cisco Systems Inc. en/of haar werkmaatschappijen in de Verenigde Staten en andere landen. Alle andere handelsmerken beschreven in dit document zijn eigendom van hun respectievelijke eigenaren.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met onderstaande personen.

Karin van Geelen
Cisco Systems
PR Manager
tel: 020-357 34 12
kgeelen@cisco.com
http://www.cisco.nl

Cisco Persdesk
Winkelman en Van Hessen
tel: 070-416 16 59
ciscosystems@winkelmanenvanhessen.nl