Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

NAVTEQ boekt groei van omzet en bedrijfsresultaat in derde kwartaal

Veldhoven, 28 oktober 2004 NAVTEQ, wereldwijd toonaangevend op het gebied van digitale kaarten voor navigatiesystemen in voertuigen en locatiegebonden diensten, heeft in het derde kwartaal van 2004 een stijging van de omzet geboekt tot $ 97,8 miljoen. Dat is een groei van 37%, vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijfsresultaat nam met 13% toe tot $22,1 miljoen. Het netto-resultaat bedroeg $13,6 miljoen, vergeleken met $18,7 miljoen vorig jaar. De winst per aandeel in het derde kwartaal kwam uit op $ 0,15, vergeleken met $ 0,21 in dezelfde periode vorig jaar. De omzet uit Europese activiteiten van NAVTEQ bedroegen $68,3 miljoen, een stijging van 47% (2003: $46,5 miljoen).

Judson Green, president and CEO van NAVTEQ, verklaarde dat de resultaten gedurende het eerste kwartaal dat het bedrijf beursgenoteerd is zich hebben ontwikkeld conform de financiële en strategische doelstellingen. De omzet nam toe als gevolg van een sterke vraag in alle markten waarin wij actief zijn. Onze investeringen in de database en de daaraan gerelateerde technologie namen ook toe met als doel onze concurrentiepositie te versterken. Ook breiden wij onze dienstverlening aan klanten verder uit.

In het derde kwartaal introduceerde NAVTEQ voor het eerst de zogenoemde dynamische content dienst met NAVTEQ Traffic dat is bestemd voor 20 Amerikaanse steden. Wereldwijd vergrootte NAVTEQ zijn dienstverlening door te investeren in het in kaart brengen van een aantal nieuwe landen en gebieden. Het bedrijf zette met een strategische partner de eerste stappen voor het aanbieden van een navigatiekaart voor China.

Hoewel het bedrijfsresultaat in zowel het derde kwartaal als over de eerste negen maanden 2004 groeide, namen netto-resultaat en winst per aandeel licht af, vergeleken met dezelfde perioden vorig jaar. Dit werd voornamelijk veroorzaakt door het opnemen van een belastingvoorziening in 2004. De onderneming had over de eerste drie kwartalen 2003 slechts een nominale voorziening voor belastingen genomen, gelet op de verliesgevende voorgeschiedenis. De omzet in Noord-Amerika bedroeg $29,5 miljoen, een stijging van 19% (2003: $24,8 miljoen).

# # #

Over NAVTEQ

NAVTEQ is een toonaangevende speler op het gebied van veelomvattende digitale kaarten voor navigatiesystemen in voertuigen, mobiele navigatieapparatuur en kaartapplicaties voor Internet. NAVTEQ ontwikkelt digitale kaarten en kaartdata die navigatie- en locatiegebonden producten en diensten over de gehele wereld ondersteunen. NAVTEQ is opgericht in 1985 en het internationale hoofdkantoor is gevestigd in Chicago, Verenigde Staten. In totaal zijn circa 1.400 werknemers werkzaam bij NAVTEQ, verspreid over 100 kantoren in 20 landen wereldwijd. Het Europese hoofdkantoor van NAVTEQ is gevestigd in Veldhoven.

NAVTEQ is een geregistreerd handelsmerk in V.S. en andere landen. © 2004 NAVTEQ. Alle rechten voorbehouden.

This document may include certain "forward-looking statements" within the meaning of the Private Securities Litigation Reform Act of 1995. These forward-looking statements include, but are not limited to our plans, objectives, expectations and intentions and other statements contained in this report that are not historical facts as well as statements identified by words such as "expects", "anticipates", "intends", "plans", "believes", "seeks", "estimates" or words of similar meaning. These statements are based on our current beliefs or expectations and are inherently subject to significant uncertainties and changes in circumstances, many of which are beyond our control. Actual results may differ materially from these expectations due to changes in global political, economic, business, competitive, market and regulatory factors.