Ingezonden persbericht


Persbericht

WLTO redelijk tevreden met Ontwikkelingsbeeld Noord-Holland-Noord

Datum: donderdag 28 oktober 2004
Nummer: 2004-27

De WLTO is redelijk tevreden met de vaststelling van het aangepaste Ontwikkelingsbeeld Noord-Holland-Noord op 25 oktober jl. Op verzoek van de WLTO is de positie van de grondgebonden landbouw versterkt en komt er geen 'reservering op voorhand' van een omvangrijk agrarisch areaal voor woonlandschappen. De WLTO is wel teleurgesteld over het voornemen van de provincie om minder grond voor permanente bloembollenteelt te reserveren.

Het Ontwikkelingsbeeld bevatte in eerste instantie onvoldoende aangrijpingspunten voor de ontwikkeling van de grondgebonden landbouw, met name binnen de zogenoemde 'uitsluitingsgebieden'. Dit zijn gebieden waar in principe geen woningbouwontwikkeling mag plaatsvinden. De WLTO vreesde dat binnen de uitsluitingsgebieden ook het ontwikkelen van de grondgebonden landbouw zou stagneren. De WLTO heeft daarom gepleit om in de tekst van het Ontwikkelingsbeeld aan te geven dat binnen de uitsluitingsgebieden de woningbouwontwikkeling wordt beperkt maar niet de ontwikkeling van de (grondgebonden) landbouw. Via een unaniem door Provinciale Staten aangenomen amendement van CDA en VVD is aan deze wens tegemoet gekomen. Nadrukkelijk wordt in het amendement aangegeven dat "de aanduiding uitsluitingsgebied de uitvoering van de land- en tuinbouw als zodanig niet beperkt".

De planologische reservering op voorhand voor de ontwikkeling van zogenoemde 'woonlandschappen' heeft de WLTO altijd afgewezen. Het effect van de planologische reservering zou desastreus uitpakken voor de agrarische bedrijfsontwikkeling. Vooral voor de gebieden ten zuiden van Den Helder en langs de Kromme Leek. De WLTO is bijzonder blij dat PS bij de vaststelling van het Ontwikkelingsbeeld aan de wens van de WLTO tegemoet gekomen is en dat de reserveringen voor woonlandschappen nu van de baan zijn.


---

Noot voor de redactie (

Ingezonden persbericht