Gemeente Dongen


Handhavingdagen in buitengebied goed verlopen 28-10-2004 00:00

handhaving

Inwoners en bedrijven in het buitengebied van Dongen houden zich doorgaans goed aan de regels. Dat is de belangrijkste conclusie van de handhavingdagen. Op 20 en 21 september controleerden vier handhavingteams met daarin onder andere vertegenwoordigers van de gemeente en de politie het buitengebied. De handhavingteams bezochten 139 woningen en 35 bedrijfspanden. Er werden 72 constateringen gedaan.

De constateringen hadden vooral betrekking op het milieu en op zaken die vallen onder bouw- en woningtoezicht. Een constatering of melding wil overigens niet zeggen dat het daadwerkelijk om een overtreding gaat. Het kan ook om dingen gaan die verder uitgezocht moeten worden, maar die uiteindelijk geen overtreding zijn. De constateringen varieerden van bouwwerken, waarvan niet duidelijk is of ze in overeenstemming zijn met het bestemmingsplan, tot te grote hoeveelheden asbest. De komende maanden verwerkt de gemeente de gegevens en wordt er actie ondernomen; bijvoorbeeld het opstarten van een vergunningsprocedure of het sturen van een verzoek om maatregelen te nemen.

Cyclus doorlopen
Het totale buitengebied van de gemeente Dongen is te groot voor controle in één keer. Daarom is het buitengebied onderverdeeld in deelgebieden. In 2001 startte de gemeente met het project Handhaving Buitengebied. Het hele buitengebied is momenteel gecontroleerd. Een klein deel van het buitengebied werd dit jaar voor de tweede keer bezocht. Hier zijn enkele zaken geconstateerd die in 2001 ook waren geregistreerd. Deze bewoners krijgen een dwingender brief om maatregelen te nemen.

Contact met de gemeente
Wethouder Joop Velthoven, in het algemeen ervaren de bewoners het als positief dat de gemeente bij hen op bezoek komt. De handhavingdagen maakt de drempel om problemen bij de gemeente aan te dragen veel lager. De kwaliteit van het buitengebied gaat er door de handhavingactie sterk op vooruit. Dat is maar goed ook, want we hebben een fraai Dongens buitengebied. Dat moeten we met zijn allen zo houden.