Gemeente Dongen


Bouwen en uw omgeving 28-10-2004 00:00

bouwen

De gemeente wordt wel eens geconfronteerd met burenruzies. Vaak is een verbouwing aan de woning hier de oorzaak van. Veel van de burenruzies kunnen echter voorkomen worden door vroegtijdig met uw buren te overleggen. Dus hebt u plannen om uw woning te gaan verbouwen? Stel uw buren dan op de hoogte. Het spreekwoord zegt het immers al, u hebt meer aan een goede buur dan aan een verre vriend.

Als u gaat bouwen dan moet u rekening houden met uw omgeving, dus met uw buren en andere omwonenden. De Woningwet stelt dat u uw omgeving geen hinder mag toebrengen. Door uw omgeving al vroeg op de hoogte van te brengen van uw (ver)bouwplannen en de hinder die zij kunnen ondervinden, kweekt u meestal begrip voor de situatie.

Betreden erf
Als u gaat (ver)bouwen dan kan het voorkomen dat u bij uw buren op het erf moet zijn. Bijvoorbeeld omdat u bepaalde werkzaamheden anders niet kunt uitvoeren. Licht uw buren hier tijdig over in. Vraag toestemming en maak afspraken over de termijn en de tijdstippen dat u van het erf gebruik maakt. De buren moeten u toegang verlenen, maar het kan natuurlijk zo zijn dat uw buren eerst bepaalde dingen zelf willen verplaatsen of weghalen voordat u met de werkzaamheden start. Eventueel toegebrachte schade tijdens de werkzaamheden moet u vergoeden.

Balkon
Maakt u een balkon of een kozijnopening op de grens met uw buren? Houdt u dan rekening met het volgende. Als het balkon of het kozijn rechtstreeks uitkijkt op het erf van uw buren, dan moet u een afstand van 2 meter ten opzichte van de erfgrens aanhouden. Tenzij u vooraf toestemming van uw buren heeft gekregen om hier van af te wijken. Op www.vrom.nl/woningwet kunt u meer lezen over deze en andere onderwerpen die uw woning en omgeving betreffen.