Provincie Groningen

Martinikerkhof 12
Postbus 610
9700 AP Groningen
telefoon 050 - 316 49 11
fax 050 - 316 49 33
info@provinciegroningen.nl
OBS de Badde Musselkanaal en W.A. van Lieflandschool Groningen winnen Onderwijsprijs Groningen 2004
28 oktober 2004

Donderdag 28 oktober ontvingen de OBS de Badde uit Musselkanaal (categorie basisonderwijs) en de W.A. van Lieflandschool uit Groningen (categorie voortgezet onderwijs) de Onderwijsprijs Groningen 2004 uit handen van de onderwijsgedeputeerde Ineke Mulder. Zij gaan hiermee door naar de finale van de nationale Onderwijsprijs op 26 januari 2005 in Utrecht en maken kans op EUR 7.000,- en het fraaie kunstwerk De Bronzen Olifant.

De Badde
Over de inzending van De Badde zei de jury: "de inzending laat heel mooi zien waartoe ook een kleine school met fantasie en enthousiasme in staat is. Een regio die het stempel `achterstandsgebied' draagt, brengt hier een creatief project voort waar veel zorg aan is besteed, en waar veel warmte uit spreekt. Een leuk project met een serieuze ondertoon."

W.A. Van Lieflandschool
De jury was aangenaam getroffen door het project van de W.A. van Lieflandschool, een school voor zeer moeilijk lerenden: "De school ziet kans bij haar leerlingen op een eenvoudige en praktische manier geïntegreerd de vaardigheden lezen, informatica, schrijven en taal te ontwikkelen, heeft alles in huis om een voorbeeldfunctie te hebben. En zeker zo belangrijk: van het ingezonden materiaal straalt de liefde waarmee het is gemaakt af. "

De jury
De jury werd dit jaar gevormd door Eduard van Zuijlen, lid Provinciale Staten; Hanneke van der Molen, docente BS De Huifkar, Ten Boer (winnaar Onderwijsprijs Groningen 2002); en Jantina Russchen, journaliste Dagblad van het Noorden.

Publieksprijs
Voordat de prijswinnaars bekend werden gemaakt, gaven alle genomineerde scholen een presentatie van hun project. Aan het eind van de avond mocht ook het publiek een prijswinnaar aanwijzen: voor de beste presentatie van de avond. De meeste stemmen gingen naar OBS 't Vrieske Honk, Vriescheloo en deze leerlingen mochten de publieksprijs in ontvangst nemen.

Onderwijsprijs
De nationale onderwijsprijs is een initiatief van het Instituut voor Nationale Onderwijs Promotie (INOP). Het INOP werkt hierin onder andere samen met de 12 provinciebesturen. Het doel van de tweejaarlijkse onderwijsprijs is de vele goede initiatieven in het Nederlandse onderwijs voor het voetlicht te brengen. Scholen, docenten en leerlingen worden uitgenodigd om `good practice' in te zenden en deze te presenteren tijdens de prijsuitreiking. Op deze manier kunnen scholen en docenten van elkaar leren en wordt er gewerkt aan een positief imago van het onderwijs.