LAD

Ledenvergadering: opiniërende discussie over physician assistant en LAD

In haar rapport Nieuwe professionals in de gezondheidszorg (VAZ, februari 2004) toont de VAZ, tegenwoordig NFU, zich voorstander van stroomlijning van de opleidingsinitiatieven door de universitair medische centra. Hierbij wordt samenwerking met onder andere beroepsorganisaties zoals de LAD van belang geacht, zowel ten aanzien van de aantallen op te leiden PAs als ten aanzien van de vorm en inhoud van het curriculum. De LAD onderschrijft dit belang. De physician assistant (PA) is werkzaam in het medisch domein. Afbakening tussen het universitaire curriculum geneeskunde en het HBO-curriculum physician assistant is van evident belang. De LAD vindt dat zij hierbij een rol dient te spelen.

Functiedifferentiatie
Naar verwachting ontwikkelt de PA zich tot een professional die nauw samenwerkt met de arts. Bij de functiedifferentiatie die nu al ontstaat in het medisch domein zoals in het (nieuwe) opleidingscurriculum van de agio en de opkomst van de ziekenhuisarts zal ook de PA een rol gaan spelen. De LAD kan zich inzetten bij het gereguleerd behartigen van de gezamenlijke en te onderscheiden belangen.

DBC
De LAD is van mening dat agios geen rol mogen spelen bij de productieafspraken en de DBC-prijs die het ziekenhuis met de verzekeraars uitonderhandelt. Ook de PA kan in de DBC een rol gaan spelen. De grenzen tussen PA, basisarts, agio en medisch specialist dienen niet alleen in de werkzaamheden helder te worden gedefinieerd, maar ook in de DBC-prijs. De LAD claimt in deze discussie een positie.

Gunstig effect
De LAD dient de (rechts)positie van haar leden te verdedigen. Zij heeft daarbij ook oog voor de positie van nieuwe beroepsbeoefenaars in het medisch domein, zoals de physician assistant. Het meenemen van de belangen van deze groep heeft dan voor beide in het medisch domein werkzame groepen beroepsbeoefenaren medisch specialist en physician assistant een gunstig effect.

Hoe denkt u over het LAD-lidmaatschap voor de physician assistant? Stuur uw reactie naar: bureau@lad.knmg.nl.

Laatst gewijzigd: 28-10-2004