Gemeente Westerveld

13-10-2004
Tussenresultaten Belvedère-project 'Monument in Beweging'

De inventarisatie- en analysefase van het project âMonument in Bewegingâ is afgerond. Dit project heeft tot doel om een visie te ontwikkelen op het cultuurhistorisch erfgoed van de Maatschappij van Weldadigheid.
Op 28 oktober presenteert advies- en ingenieursbureau Oranjewoud de resultaten van deze eerste fase van het project tijdens de vergadering van de raadscommissie in het gemeentehuis in Havelte. Deze interessante presentatie is toegankelijk voor iedereen.

Visie
Om te komen tot de inventarisatie en analyse van het cultuurhistorisch erfgoed van de Maatschappij van Weldadigheid, heeft Oranjewoud interviews met instanties en bewoners uit het gebied gehouden. Samen met hen wordt in het hele project een visie ontwikkeld, die in hoofdlijnen de mogelijke toekomst van het gebied schetst. Deze hoofdlijnen worden uiteindelijk vertaald in concrete projecten voor het bijzondere gebied. De grote vraag daarbij is of het mogelijk is om nieuwe economische, landschappelijke, recreatieve en sociale waarden te ontwikkelen met behoud of herstel van cultuurhistorische waarden.

Subsidie

De te ontwikkelen visie wordt in het kader van de Belvedère-regeling gesubsidieerd door vier verschillende ministeries. De Maatschappij van Weldadigheid heeft samen met de provincie Drenthe en de gemeente Westerveld met succes een beroep gedaan op de landelijke Belvedère-regeling. In het kader van dat beleid worden projecten gesteund die zich richten op het behoud van cultuurhistorische waarden bij nieuwe economische ontwikkelingen. De door de ministeries toegekende subsidie bedraagt ruim ⬠100.000. Daarnaast nemen de gemeente Westerveld, de Maatschappij van Weldadigheid en de provincie Drenthe elk ⬠10.000 voor hun rekening

Maatschappij van Weldadigheid
De Maatschappij van Weldadigheid is één van de initiatiefnemers van het project. De Maatschappij van Weldadigheid is een particuliere organisatie met een bijzondere geschiedenis. In de negentiende eeuw werden stukken grond in Drenthe gekocht, waarop koloniën werden gesticht. Straatarme mensen kregen daar de kans om een beter bestaan op te bouwen.